Hoe je van iets heel saais heel erg blij kunt worden

route naar gelukWat ik in mijn zoektocht naar geluk ontdekte, is eigenlijk heel simpel. De kunst is om een kleine gewoonte aan je leven toe te voegen waar je gelukkiger van wordt, zoals iedere avond drie dingen noteren die goed gingen of meer bewust genieten. Op zich niet zo vernieuwend, dat lees je overal. En gewoonten kunnen ook best saai zijn. Maar waar ‘m nou het geheim van geluk in zit, is een gewoonte weten te vinden die goed bij jou past. Want alleen als iets goed bij je past, zul je er gemakkelijk een gewoonte van maken en lang plezier van hebben.

Vijf routes

Om te zorgen dat je een gewoonte kunt kiezen die bij je past, onderzocht ik het werk van de beste wetenschappers op het gebied van geluk. Zij beschrijven heel veel van het soort opdrachten zoals ik hierboven noemde. Als je goed kijkt, vallen de meest effectieve opdrachten in vijf groepen te sorteren. Dat noem ik de vijf routes naar geluk. Een van die routes past het beste bij jou en daaruit kies je een opdracht die bij je past. Van die opdracht maak je een gewoonte, want alleen dan heb je blijvend effect.

De vijf routes naar geluk zijn:
1 Goede relaties: zorg dat je complimenten uitdeelt, neem tijd voor de mensen waar je om geeft of vier bewust samen goed nieuws.
2 Gebruik je energiebronnen: creëer zoveel mogelijk positieve ervaringen, bijvoorbeeld door te genieten van wat er al is.
3 Maak je energiedieven onschadelijk: ga slim om met negatieve ervaringen.
4 Dankbaarheid: door dankbaar te zijn, ben je bewust bezig met wat positief is.
5 Deel uit: door bijvoorbeeld iets kleins voor iemand te doen, voel jij je ook beter.

Wat kies jij?

Een gewoonte kiezen die bij je past, begint met kiezen welke route bij je past. Hierboven staan ze heel beknopt beschreven. Maar ze geven je vast een eerste indruk van wat wel en niet bij je past. Kies maar gewoon op basis van je eerste indruk. Welke route geeft je het beste gevoel?

Voorproefje

Om je een voorproefje te geven van wat geluk met je kan doen, wil ik je een klein experiment laten doen. Denk eens aan een ervaring die je een goed gevoel gaf. Misschien werd je ergens heel blij van of was je trots. Misschien voelde je hoop of inspiratie, ontzag voor iets wat je fantastisch vindt of voelde je belangstelling of bewondering. Of misschien voelde je wel liefde, de krachtigste positieve emotie van allemaal. Als je aan dat moment terug denkt en het je weer goed voor de geest haalt, schrijf er dan een paar minuten over. Of bekijk nog even de foto’s.

Voel je hoeveel energie het je geeft? Hoeveel krachtiger je je nu voelt? Wonderlijk, he? Wist je dat je nu meer kans hebt dan net op het vinden van oplossingen voor problemen die je hebt en dat je meer open staat voor het leren van nieuwe dingen? Dat je net je geluksgevoel expres aan hebt kunnen zetten en dat het effect zo groot kan zijn, het blijft me verbazen. Dit kun je dus leren. Gewoon door een kleine gewoonte te kiezen…

Geluk bewijst zichzelf

Dit voorproefje doe ik graag in workshops over geluk. Het grappige is dat zelfs de meest sceptische mensen bij dit voorproefje ineens rode wangen van opwinding krijgen. Ik zie ze opbloeien, luister naar de zoem die in de ruimte ontstaat door de geanimeerde gesprekken en geniet van de energie die mensen uitstralen als ze het met elkaar hebben over de ervaring die ik ze zonet liet beschrijven. Het grappige is, dat ook de mensen die het niet zo op al dat geluksgedoe hebben, dan ineens bewijzen dat je van geluk meer open gaat staan voor nieuwe ervaringen en contacten: ze vertellen spontaan tegen de mensen om hun heen waar ze aan dachten en wat het met hen deed. Zou bouwen ze aan relaties, krijgen ze meer energie en realiseren ze zich ineens hoe mooi het leven kan zijn. En ik geniet van al die glimmende mensen om me heen ;-) Bijzonder, hè?

Wil je reageren op deze gelukstip? Je reactie is hieronder van harte welkom. Ik lees ‘m graag en reageer ook.

Ook meer geluk in je leven?

Meld je aan voor de nieuwste gelukstips. Dat is gratis en mèt glimlachgarantie ;-)

 
Deze gelukstips worden meer dan 60.000 keer per jaar gelezen.
Ik ga zorgvuldig om met je gegevens: geen spam of gedoe. Wel meer geluk.

2 reacties op “Hoe je van iets heel saais heel erg blij kunt worden

  1. Een chronische ziekte legt mij veel beperkingen op. Daarom ben ik haiku gaan schrijven, een Japanse dichtvorm waarbij je in 3 regels en 17 lettergrepen, met een ritme van 5-7-5, omschrijft wat je voelt bij hetgeen je ziet. Dat maakt mijn hoofd leeg, mindful in slechts 17 lettergrepen.
    Wanneer ik wandel of fiets, thuis op de bank zit met een kopje koffie, kijk ik bewust. Bijvoorbeeld naar de pimpelmees, die even neerstrijkt op mijn terras. Of in het bos, zie ik aan de geopende dennenappels, dat de natuur rekent op droogte. Wat ik opmerk gaat in mijn hoofd zich vormen tot een haiku. Dagelijks plaats ik een haiku op social media en het maakt mij gelukkig dat ze gewaardeerd worden, even een geluksbrengertje zijn voor iemand anders.

    1. Wat een goede vondst! Regelmatig een haiku schrijven is een hele mooie manier om jezelf te trainen in kijken naar wat er is. En gaaf dat je ze deelt en daar ook weer mensen blij mee maakt. Fijn dat je jouw goede voorbeeld hier even deelde, dankjewel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.