Over het verschil tussen foei en groei dat iedereen zou moeten kennen

groeiFoei!

“Ik sta iedere ochtend bij de schooldeur om te kijken welke kinderen te laat zijn”, zei de directeur bij de kennismaking. “Die kinderen spreek ik aan op hun gedrag, net zoals ik dat met ander ongewenst gedrag doe. Niet rennen in de gang, niet gillen en schreeuwen, niet pesten.” Moet je je voorstellen, dat je vier bent en dat er de hele dag iemand kijkt of je niet iets verkeerd doet. Dat er zo’n enorme volwassen man bij de deur staat die ‘grrrr’ zegt als je iets fout doet. Dat werd ‘m dus niet, de school van onze aanstaande kleuter.

Welkom

We kozen een heel andere school. Eén waar de directeur ’s ochtends de kinderen glunderend staat op te wachten op het plein. Blij dat iedereen er weer is, trots op zijn school waar hij met zijn team hard werkt aan een goede sfeer. “Ik zorg ervoor dat mijn leerkrachten hun werk zo goed mogelijk kunnen doen. Dat ze hun vak verstaan en goed voorbereid zijn. Dan is er structuur en rust in de klas en komt leren vanzelf. Want kinderen zijn leergierig. In een prettige sfeer is er ruimte voor ontwikkeling.”

Groei

Dat is precies wat positiviteit en geluk kunnen betekenen. Niet alleen voor kleuters, maar ook voor jou. Als je continu op je vingers gekeken wordt en voelt dat iedere fout afgestraft wordt, durf je niks uit te proberen. Hoe moet je dan ontdekken wat er mogelijk is en wat je kunt? In een open, prettige en positieve sfeer is er juist ruimte om te groeien. Daar mag je nieuwe dingen uitproberen, fouten maken en leren. Positieve emoties geven ruimte voor groei en ontwikkeling.

Trots

Laatst ging ik een keer met mijn zoontje naar de directeur. Het bleef maar niet lukken om op tijd te komen. Ik werd er chagrijnig van. Geïrriteerd vroeg ik hem hoe dat nou moest met jongetjes die steeds te laat komen. “Ik ga morgen kijken of je op tijd bent”, zei hij tegen mijn zoontje. “Want ik heb er alle vertrouwen in dat jij dat kunt.” Het ventje groeide van trots en komt tegenwoordig gewoon op tijd.

En jij ?

Weet jij wat je moet doen om jezelf ruimte voor groei te geven?

Ook meer geluk in je leven?

Meld je dan aan voor je tweewekelijkse gelukstip. Dat is gratis en mèt glimlachgarantie ;-).

Ik ga zorgvuldig om met je gegevens: geen spam of gedoe. Wel meer geluk.

 

2 reacties op “Over het verschil tussen foei en groei dat iedereen zou moeten kennen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.