Waarom goed nieuws slecht nieuws is

image

Ze ontmoette hem gewoon tijdens het uitgaan. En het was hartstikke raak. Grote liefde. En weet je wat nou zo leuk is? Hij bleek steenrijk!

Mooi verhaal toch? Ook nog waargebeurd. Toch lees je dit sprookje nergens.

Ik sprak er een journalist over. Zij kan dit verhaal niet verkopen aan een krant of aan een blad. Goed nieuws verkoopt nou eenmaal geen kranten.  ‘Mijn lover is een miljonair, dat leest niemand’. Wat wel zou verkopen? ‘Mijn miljonair bleek een arme sloeber!’, lachte ze.

De pech van goed nieuws is dat het veel minder aandacht trekt dan slecht nieuws. Eigenlijk heeft goed nieuws dubbel pech: het blijft ook nog eens minder goed hangen. Een beetje krant of nieuwssite plaatst dus liever slecht nieuws. Want dat maakt indruk en trekt lezers.

Maaruh, wat doet slecht nieuws met ons? Het verpest ons humeur. Het leidt ons af van al het mooie dat er om ons heen is. Het vreet energie. Het kost ons ons geluk.

Leg dus eens vaker de krant ongelezen weg. Mis het journaal opzettelijk. Sla de dramaverhalen op Facebook en Twitter even over. Geeft niks. De wereld wordt er niet slechter van als jij het slechte nieuws een keer overslaat. Heb je mooi even de tijd om iets te doen waar de wereld wèl leuker van wordt. Of om eindelijk je grote liefde te vinden ; -)

Ook meer geluk in je leven?

Meld je aan voor de nieuwste gelukstips. Dat is gratis en mèt glimlachgarantie ;-)

 
Deze gelukstips worden meer dan 60.000 keer per jaar gelezen.
Ik ga zorgvuldig om met je gegevens: geen spam of gedoe. Wel meer geluk.

11 reacties op “Waarom goed nieuws slecht nieuws is

 1. Hai Nens,

  Ik leg al jaaaaren de krant ongelezen weg. Ook kijk ik zo min mogelijk nieuws. Ik filter de arbeidsmarktgerelateerde zaken er wel uit. Dat heb ik nodig voor mijn werk. Nieuws is zo ernstig gekleurd omdat het dan misschien wel beter verkoopt. Geen idee. Maar dat de helft kletskoek is dat weet iedereen toch wel? Achtergrond verhalen zijn handiger om je te informeren.

  Opgeruimde groet,
  Sylvia

 2. Hoi Nancy, jaren geleden zong Kinderen voor Kinderen al het lied “als ik de baas zou zijn van het journaal”. Volgens mij is het idee nog nooit opgepakt om ook eens serieus positief nieuws te brengen. Jammer. Al zou je maar 1 positief item per week hebben. Nu krijg je het idee dat er alleen maar ellende op de wereld is. En dat is toch echt niet zo!
  Zelf lees ik alleen NRC weekend voor de achtergrond verhalen. Die vind ik interessant. Niet die sensatie verhalen.
  Groetjes,
  Inge

  1. Ja het zou heerlijk zijn, hè? Maarja, met teveel goed nieuws verkoop je geen advertenties. Goed nieuws trekt nou eenmaal minder de aandacht dan een bosbrand of een verdronken kind. Natuurlijk willen we dat ook weten, maar een beetje tegengif zou fijn zijn, vind ik.

 3. Ik doe dit ook al zo veel mogelijk, de media geven de indruk dat er alleen maar ellende op de wereld is. Er is ook veel slechts, maar ook veel goeds gelukkig!

 4. Mijn grote liefde heb ik jaren geleden al gevonden. Zou weer negatief zijn als ik een nieuwe zou vinden, haha.

  Maar ik werd inderdaad de laatste tijd een beetje depri van al het slechte nieuws om me heen. Helaas niet alleen uit de krant/nieuwsberichten, maar ook uit mijn persoonlijke omgeving. Maar… gelukkig kreeg ik ook heel positief nieuws. Een vriend van me is afgelopen vrijdag weer vader geworden van een gezonde dochter. Kijk, dat is nieuws waar ik gelukkig van word. Na al het slechte nieuws kwam dit als een welkome afwisseling.

 5. Ik lees zowiezo geen kranten en het journaal kijk ik alleen maar voor het weer en dat maakt je ook niet echt gelukkig zeker niet in de winter als je alle dagen met de vrachtwagen op pad bent
  Keesjan kempe

  1. Poeh nee. Dat kan ik me voorstellen. Zeker met het weer geldt natuurlijk ‘het is wat het is’. Je moet het soms weten om je voor te bereiden, maar veranderen kun je het toch niet.

 6. Ook ik sla het met enige regelmaat over. Ongewild krijg je dan toch beelden of items voorgeschoteld waar je niet om gevraagd hebt( reclameblokken). Er zijn ook wel good feeling programma’s op TV. Zoals gisteravond Staatsloterijshow en ik zorg voor jouw, op RTL 4. Mag ik graag zien! Vind de denkwereld van mensen het interresants. Het waarom achter iets.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.