Donderdag dank-je-dag

Acht redenen waarom dankbaarheid werkt

Sonja Lyubomirsky (een van de belangrijkste onderzoekers op gebied van wat mensen gelukkig maakt) geeft in haar boek ‘De maakbaarheid van het geluk’ acht redenen waarom dankbaarheid werkt als strategie om gelukkiger te worden.

 1. Als je dankbaar bent, geniet je meer van positieve gebeurtenissen in je leven
 2. Dankbaarheid tonen is goed voor je gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen
 3. Dankbaarheid helpt mensen om te gaan met stress en trauma: waardering opbrengen is een manier om je aan te passen.
 4. Dankbaarheid tonen stimuleert moreel gedrag: dankbare mensen zijn eerder geneigd anderen te helpen (omdat ze zich bewust zijn van andermans vriendelijkheid) en minder materialistisch ingesteld
 5. Door dankbaarheid maak je gemakkelijker contact, versterk je banden en stimuleer je nieuwe relaties
 6. Dankbaarheid uiten voorkomt afgunstige vergelijkingen met anderen
 7. Dankbaarheid gaat niet samen met negatieve emoties
 8. Bewust bezig zijn met dankbaarheid voorkomt gewenning aan wat positief is, het voorkomt dat je een positieve ontwikkeling als gewoon ziet.

Wat je nu kunt doen om gelukkiger te worden

Er zijn heel veel technieken die je een gelukkiger gevoel kunnen geven. Het één keer per week opschrijven van een aantal dingen waar je dankbaar voor bent, is er één van.

Schrijfopdracht

Voor veel dingen in ons leven kunnen we dankbaar zijn. Denk terug aan de gebeurtenissen van de afgelopen week, en noteer vijf gebeurtenissen waarvoor je dankbaar bent. Dat kunnen hele grote dingen zijn zoals het slagen voor een examen, het kopen van een huis of het krijgen van een nieuwe baan. Maar dat kunnen ook kleine dingen zijn, zoals dankbaar zijn dat je oude auto vanmorgen weer startte of dat er weer paaseitjes in de winkel liggen.

Richt je op:

 • Wat echt waar is
 • Waar je goed in bent
 • Bereikte doelen
 • Je sterke punten
 • Je mogelijkheden

Schrijf nu voor jezelf een stuk of vijf dingen op waar je dankbaar voor bent. En kijk eens of het je een beter gevoel geeft.

Bonus

De bonusopdracht is: vertel iemand dat je hem of haar ergens dankbaar voor bent. Als je het helemaal sjiek wilt doen, schrijf je iemand een brief om te vertellen wat hij of haar voor je betekend heeft. En die lees je hoogstpersoonlijk voor.

Ik ben dankbaar voor…

Waar ik vandaag dankbaar voor ben? Ik mag samenwerken met leuke, inspirende mensen, ik word blij van schrijven, ik heb oude hits uit mijn jeugd keihard meegezongen in de auto, ik kom thuis terwijl er voor me gekookt wordt en het mooiste kind ooit vindt me de liefste mama van de héle wereld.

Donderdag dank-je-dag

Deze opdracht werkt het beste als je hem niet te vaak doet. Maar je moet ‘m wel blijven doen om er blijvend plezier van te hebben. Zoek naar welke frequentie voor jou het beste werkt. Voor de meeste mensen werkt een frequentie van eens per week het beste. Daarom zou je van de donderdag je vaste Dank-je-dag kunnen maken. Ik zal je er regelmatig aan herinneren!

Hieronder het boek van Sonja Lyubomirsky, wat ik hierboven beschreef. Meer boeken over geluk vind je bij mijn aanraders.

Ook meer geluk in je leven?

Meld je dan aan voor wekelijkse inspiratie en tips voor een gelukkiger leven. Dat is gratis.

Ik ga zorgvuldig om met je gegevens: geen spam of gedoe. Wel meer geluk.

 

 

2 reacties op “Donderdag dank-je-dag

 1. Dit vind ik een hele nuttige tip als ik ‘smorgens vroeg ergens in een stad loop en gewoon gelukkig ben en goeiemorgen tegen iemand op straat zeg kijken ze je aan alsof je ze wilt beroven laat iedereen nou eens deze tips lezen en er wat mee doen gewoon mensen accepteren zoals ze zijn ik ben een chauffeur en loop meestal op klompen en wordt daar heel vreemd op aangekeken
  Keesjan Kempe

  1. Herkenbaar: ik groet ook vaak mensen op straat en krijg soms wel en soms geen leuke reactie. Als iemand niet direct reageert, geeft niks. Misschien valt het kwartje later en heb je zo toch iemand een beetje een leukere dag gegeven. Gevalletje vertraagde dankbaarheid. Gewoon doorgaan, hoor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.