Glimlachen is dodelijk

hartjeHet is niet altijd feest

Er gebeuren ook minder leuke dingen in het leven. Misschien heb je de indruk gekregen dat je – hoe dan ook – zoveel mogelijk positieve gevoelens bij elkaar moeten sprokkelen. Dat is niet zo.

Als ik het heb over positiviteit, dan heb ik het over oprecht geluk en echte positieve gevoelens. Ik wil je zelfs waarschuwen voor onoprechte positiviteit: glimlachen als je het niet meent, blij zijn als het tegenzit in het leven.

Pas op voor onoprechte positiviteit

Sommige geluksgoeroes adviseren je juist wel om te glimlachen, je gevoel volgt dan als vanzelf. Je kunt dit best eens proberen en het zal ook best werken. Je omgeving reageert positiever op je als je lacht. Je zult er vast en zeker ook leuke reacties van anderen op krijgen. Maar ik raad je vooral aan om te zorgen dat je goede redenen hebt om te glimlachen.

Je lacht je dood

Onoprechte positiviteit is namelijk net zo slecht voor je gezondheid als negativiteit. Het is net zo slecht voor je hart als stress. Vrolijk doen als je dat niet bent, zorgt ervoor dat je lichaam dezelfde reactie vertoont als bij stressvolle gebeurtenissen. Streef dus naar oprechte positieve emoties. Dat moet je doel zijn.

Ook meer geluk in je leven?

Meld je dan aan voor je tweewekelijkse gelukstip. Dat is gratis en mèt glimlachgarantie ;-).

Ik ga zorgvuldig om met je gegevens: geen spam of gedoe. Wel meer geluk.

6 reacties op “Glimlachen is dodelijk

  1. Net doen alsof je vrolijk bent en alsof alles koek-en-ei is, terwijl je super-gestressed bent of unhappy, is dodelijk vermoeiend in mijn ervaring…

  2. Maar als je glimlacht naar buiten toe, terwijl je je niet zo voelt, wordt het vanzelf lichter van binnen door de aardige reacties.

  3. Dat kan. En tóch blijf ik bij mijn boodschap: zorg dat je een reden voor je glimlach hebt. Kies iets kleins om van te genieten, denk aan iets waar je blij van wordt, kijk vakantiefoto’s… Eitje. En als je dàn glimlacht en positieve reacties krijgt: prima!

  4. Op korte termijn kan glimlachen als je geen reden hebt om te glimlachen prettig zijn. Op de lange termijn zeker niet. Je gaat je anders gedragen dan je je werkelijk voelt en dat is nooit goed. Altijd met een masker oplopen is niet alleen vermoeiend, maar inderdaad zeer schadelijk voor je gezondheid. Wanneer je langdurig met stress of zorgen of wat dan ook loopt en het lukt je niet om zelf de positiviteit op te zoeken, ga dan alsjeblieft met iemand praten. Zoek een goede vriend of vriendin of desnoods professionele hulp, maar ga zeker niet net doen of je wel gelukkig bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.