Goede voornemens? Nieuwe gewoonte aanleren!

Goede voornemens? Nieuwe gewoonten aanleren!

Helaas blijkt het vrij lastig te zijn om je goede voornemens uit te voeren. Veel mensen zullen het op dit moment al opgegeven hebben. En misschien had je geen goede voornemens omdat je niet meer gelooft dat het je lukt om ze uit te voeren.

Toch is er een goede manier om je gewoonten te veranderen: nieuwe gewoonten aanleren. Hoe dat werkt en hoe je dat slim aanpakt, lees je hieronder.

Je hersenen en het ontstaan van een nieuwe gewoonte

Als je weet hoe gewoonten ontstaan, kun je jezelf nieuwe gewoonten aanleren. Jezelf informeren over hoe verandering werkt, is één van de eerste slimme dingen die je kunt doen om je kans op succes te vergroten. Goed dat je dit leest, dus!

Je zou je het effect van je gedrag op je hersenen kunnen voorstellen als een landschap dat zich aanpast aan hoe het gebruikt wordt. Veel voorkomend gedrag gaat je gemakkelijk af omdat het over de snelweg gaat. Er is daar al veel verkeer geweest en daarom is het een vlotte, gemakkelijk te nemen route geworden. Zo ben je er op voorbereid dat deze route ook in de toekomst vaak genomen wordt.

Als je een keer afwijkt van die route omdat je nieuw gedrag vertoont, merk je dat dit veel meer moeite kost. Je moet de weg zoeken en als het ware over onontgonnen terrein reizen. Wel laat je zo een klein spoor op onontgonnen terrein achter. Als je dat spoor een tijdje niet gebruikt, verdwijnt het langzaam weer. Maar als je die nieuwe route vaker neemt, zie je dat het spoor steeds meer begaanbaar wordt. De obstakels slijten weg en het wordt makkelijker om dat nieuwe gedrag uit te voeren. Op termijn ontstaat er een nieuwe snelle route.

En als je je oude gedrag minder gebruikt, verslechtert de weg die je hiervoor had aangelegd. Er vallen gaten in het wegdek, het onkruid woekert en er wordt geen onderhoud meer aan uitgevoerd. Uiteindelijk kan zo je nieuwe gedrag de hoofdroute worden en de oude vervallen raken: je hebt een nieuwe gewoonte aangeleerd.

Kleine stappen snel succes

Voor het aanleren van nieuw gedrag en nieuwe gewoonten werken kleine stappen het beste. De stappen die je neemt, moeten niet zo groot zijn dat je ze erg lastig vindt. Begin met iets wat je als goed te doen beschouwt. Dan is er een goede kans op succes en dat houdt de moed erin. Als je te grote stappen neemt, ontmoedig je jezelf alleen maar. Het is dus belangrijk om bij het kiezen van je tussendoelen haalbare doelen te kiezen. Met de successen die je daarmee behaalt, kun je jezelf makkelijker gemotiveerd houden. En zul je sneller en gemakkelijker vervolgstappen zetten.

En hoe werkt dit met mijn goede voornemen?

De twee tips die ik je geef, zijn dus: voer je nieuwe gedrag vaak uit om er een gewoonte van te maken en kies haalbare (tussen-) stappen.

Mijn goede voornemen zou kunnen zijn om vijf kilo af te vallen. Om dat te bereiken zou het helpen als ik geen chocolade meer zou eten en twee of drie keer per week ga sporten.

Maar ik vind chocolade veel te lekker en het is een (fijne) gewoonte om elke avond lekker te smikkelen. Voorlopig laat ik dat maar even voor wat het is. En meer sportschoolbezoek past op dit moment niet in mijn leven. Ik moet dus haalbare tussendoelen kiezen en het nieuwe gedrag vaak uitvoeren voor het een gewoonte wordt.

Een paar keer per week een half uur stevig doorwandelen is haalbaar, een kleine stap en goed uitvoerbaar.  Misschien kan ik voortaan een paar keer per week lopend naar de supermarkt. Om nieuwe chocolade te kopen ;-)

En wat ga jij doen?

Ook meer geluk in je leven?

Meld je dan aan voor wekelijkse inspiratie en tips voor een gelukkiger leven. Dat is gratis.

Ik ga zorgvuldig om met je gegevens: geen spam of gedoe. Wel meer geluk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.