Jouw ideale recept voor geluk, voor als het even tegen zit

Hét ideale recept voor geluk bestaat niet, jóuw ideale recept voor geluk wel. Het is de moeite waard om uit te vinden welke manier van gelukkiger worden bij jou past. Ook als je even niet zo lekker in je vel zit.

noodremNee, bedankt

Een goedbedoelende onderzoeker spoorde depressieve mensen op die nog geen psychiatrische hulp kregen. Het doel was om te kijken of deze mensen baat zouden hebben bij therapie of medicijnen. Deze mensen kregen alsnog hulp aangeboden.

De helft weigerde deze hulp direct. Ze gaven aan dat de oorzaak in hun omstandigheden lag: schulden, huisvesting, werkloosheid. Zodra deze omstandigheden zouden veranderen, zouden ze zich beter voelen.

De onderzoeker concludeerde dat de mensen die medicijnen en therapie weigerden, vaak groot gelijk hadden. Het was voor hen gewoon niet de goede manier om geholpen te worden. Ze zouden zich waarschijnlijk een stuk beter voelen als hun situatie zou verbeteren. Het oorspronkelijke plan om depressieve mensen op te sporen en hulp aan te bieden, werd niet uitgevoerd.

Wat is jouw ideale recept?

Wat voor de één een goede bron van hulp is, hoeft dat voor een ander niet te zijn. En wat op het ene moment werkt, werkt op een ander moment in je leven juist weer niet. Weet jij al wat jou ondersteuning kan bieden bij het onschadelijk maken van je energiedieven? Onderstaande opdracht kost je ongeveer een half uur maar kan je veel opleveren.

Opdracht

Het kan erg handig zijn om te weten wat je kan helpen om je problemen op te lossen. Eens terugkijken op je leven kan daarbij helpen. Dan vind je misschien moeilijke momenten, waar je toch met trots op terug kunt kijken.

  • Wat waren moeilijke situaties waar je goed doorheen bent gekomen?
  • Wat heeft je toen geholpen? Oftewel: welke hulpbronnen heb je toen gebruikt? Denk aan je sterke kanten: welke karaktereigenschappen, vaardigheden en kwaliteiten hebben je geholpen?
  • Bedenk ook welke hulp je uit jouw omgeving hebt gehad. Kun je die hulp nu ook inschakelen?

Hoe werkt deze opdracht?

Vaak kun je de aanpak die goed voor je werkte in het verleden, met succes bij een ander probleem toepassen. Door uit te zoeken wat eerder voor je werkte, wordt je je bewust van je eigen succesvolle manieren om problemen op te lossen.

Ook meer geluk in je leven?

Meld je dan aan voor je tweewekelijkse gelukstip. Dat is gratis en mèt glimlachgarantie ;-).

Ik ga zorgvuldig om met je gegevens: geen spam of gedoe. Wel meer geluk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.