Al eens iets opgelost door erover te piekeren?

Vast niet. En toch piekeren we allemaal wel eens. Niets aan te doen. Of wel?

Going down…

Piekeren is het steeds maar weer opnieuw overdenken van iets negatiefs. Een nieuwe oplossing vind je er meestal niet door. Want op de momenten dat je piekert, bekijk je alles door het vizier van negatieve emoties. Je zit in een neerwaartse spiraal, die lastig te doorbreken is. Je wilt oplossen wat er niet goed gaat en denkt dat je dit kunt doen door steeds maar weer na te denken over wat er niet goed gaat. Helaas: in plaats van een oplossing brengt deze manier van denken je alleen nog maar meer negativiteit. Dat is erg onhandig als je een probleem wilt oplossen. Want eerder verklapte ik je al wat het nut van geluk en positieve emoties is: ze verbreden je blik en geven je energie om iets aan te pakken. Negatieve emoties doen precies het tegenovergestelde. Ze vernauwen je blik en hinderen je dus bij het vinden van een oplossing.

motor restaureren stoppen met piekerenIk wil eruit!

Je hersenen zijn gemaakt om continue te denken. Stoppen met denken kan haast niet. Wat je wel kunt doen, is sturen wát je denkt. Daar kun je jezelf in trainen. Afleiding zoeken is een goede manier om te stoppen met piekeren. Door je te trainen in jezelf afleiden van je gepieker, train je jezelf steeds minder in gepieker en steeds meer in gedrag wat je iets positiefs oplevert.

Opdracht

Als je een echte piekeraar bent, kun je jezelf te slim af zijn met deze opdracht.

 • Maak een lijst met activiteiten die je de wereld om je heen doen vergeten en positieve emoties (liefde, vreugde, dankbaarheid, tevredenheid, belangstelling, hoop, trots, plezier, inspiratie, ontzag) opleveren. Vaak zijn dit activiteiten of taken die precies op de grens zijn van wat je kunt: net niet te moeilijk en zeker niet te makkelijk. Voor de één kan dit het restaureren van een oude motor zijn, voor de ander is dat het bestuderen van een wetenschappelijk artikel. Maak er een flinke lijst van. Dit worden je afleidingsmanoeuvres.
 • Zorg dat je voor alle omstandigheden een geschikte afleidingsmanoeuvre hebt. Denk daarbij aan activiteiten die je thuis kunt doen, op je werk en als je niet kunt slapen. Voor de laatste situatie: kies liefst geen fysiek inspannende activiteit. Daar kun je direct daarna alleen maar moeilijker van slapen. Maar fysieke inspanning (sporten, tuinieren, stofzuigen) overdag is juist wel bevorderlijk voor je nachtrust.
 • Om je te inspireren kun je denken aan dingen die je vroeger altijd al had willen doen maar nooit hebt gedaan. Misschien is er nu geen goede reden meer om het niet te doen? Hoe zou het zijn om ze nu op te starten? Bedenk nieuwe dingen die je graag wilt proberen, zoals een nieuwe sport of hobby. Dit is je lijst van gezonde afleiding.
 • Maak ook een lijst van ongezonde afleiding. Denk hierbij aan veel eten, snoepen, gokken, roken, drinken, tv kijken enz. Zo maak je jezelf bewust van de ongezonde vormen van afleiding. Daardoor zul je deze minder snel kiezen. Je kunt  op momenten dat je bijna in de verleiding komt om voor ongezonde afleiding te kiezen,  een alternatief van  de eerste lijst kiezen.
 • Zorg dat je eventuele materialen die je nodig hebt voor je afleidingsmanoeuvres steeds bij de hand hebt. Het zou jammer zijn als je een briljante strategie hebt bedacht, die je niet kunt toepassen op het moment dat je ‘m nodig hebt. Als je alles bij de hand hebt, kun je direct afleiding zoeken als je piekert.

Op momenten dat je jezelf op piekeren betrapt, gebruik je de (gezonde!) afleiding die je voorbereid hebt.

Hoe werkt dit?

Als je deze techniek vaak toepast, zul je steeds minder piekeren. Stoppen met piekeren geeft je ruimte om je problemen aan te pakken. Daardoor is er minder aanleiding om te piekeren. En als je steeds minder vaak piekert, leer je jezelf het piekeren af.

Ook meer geluk in je leven?

Meld je dan aan voor je tweewekelijkse gelukstip. Dat is gratis en mèt glimlachgarantie ;-).


Ik ga zorgvuldig om met je gegevens: geen spam of gedoe. Wel meer geluk.

8 reacties op “Al eens iets opgelost door erover te piekeren?

 1. Ik deel graag
  Mijn geluks moment
  In onstuimige herfstweer
  Mijn ervaring gister:

  Even
  Verzet ik me
  Hard trap Ik in
  Tegen de wind
  En dan
  Geef ik me over
  Ik voel de druppels
  Op mijn gezicht
  Langzaam
  Raken ze
  Mijn boven benen
  Door de stof van mijn broek
  Een glimlach
  Betovert mijn gezicht
  Ik laat me mee gaan
  Met de wind
  De druppels over mijn wangen
  De wind
  Laat mijn natte haren
  Wapperen
  Tranen mogen stromen
  Ik geniet steeds meer
  Van deze
  Bewustwording
  Van rustig zonnig weer
  En trotse overwinningen
  Naar onstuimige uitdagingen
  Regen en wind

  Lachend
  Genietend
  Accepterend
  Ervaar ik mijn weg
  Door dit weer
  Thuis
  Wring ik mijn broek uit
  Droog mijn haren
  Mijn gezicht
  En kruip
  Onder een warme deken

  Morgen
  Een nieuwe dag

 2. Bijzonder, vergelijkbaar met crisiskoffer van Vaif, ooit blog over geschreven voor altrecht, alleen inzet was niet voor piekeren maar zelfbeschadiging

  1. Interessant inderdaad. In die crisiskoffer stop je spullen die je helpen om positieve emoties te ervaren. Dat lijkt inderdaad op wat ik hier schrijf. Belangrijk bij het stoppen met piekeren is ook nog om dat door een activiteit te doen. Dat werkt nog sterker. Maar ik vind de crisiskoffer weer een leuke inspiratie voor een nieuwe #gelukstip, als je het goed vindt.

  1. …dat is óók niet fijn! Welke afleiding kun jij voor jezelf bedenken? Is er iets wat je graag doet, waar je helemaal in op kunt gaan?
   Zelf doe ik tijdens het gaatjes boren bij de tandarts altijd iets heel stouts: ik denk aan hoe lekker het is om minimarsjes te eten haha! Niet helemaal gezond, maar ik eet ze niet echt, ik denk er alleen aan. En dan mag het vast.
   Sterkte met je tandartsvoorbereiding!

   1. Ik heb van @meebeweger geleerd me te focussen op ontspanning en bewust tellen van 0-10 en terug zonder afleiding. Gewoon concentreren is de boodschap, maar of dat lukt?!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.