Waarom domme dingen doen heel verstandig is

vouwblaadje bloemEven niets

Ah lekker. Een puzzel van 50 stukjes maken als je 40 bent. Een kinderboek lezen als je al groot bent. Of een vliegtuigje vouwen van papier. Even niks spannends.

Domme dingen doen, is dat fijn? Ja, best wel. Soms. De boog kan niet altijd gespannen zijn, toch? Af en toe is het belangrijk om even iets ontspannends te doen. Iets waar je niet bij na hoeft te denken. Iets gemakkelijks. Waar je blij van wordt. Maar waarom eigenlijk?

Stress kost energie

Het een beetje druk hebben, hard werken is niet erg. Zeker niet als je iets aan het doen bent waar je plezier in hebt. Daar krijg je juist energie van. Maar als je het te druk hebt en loopt te rennen en vliegen, dan trek je als het ware je batterij leeg. En die batterij moet weer opladen, voordat je er bij neer valt. Zodat je weer genoeg energie hebt om te kunnen doen wat jij belangrijk vindt en om je doelen te kunnen bereiken. Waar laad je die batterij dan mee op?

Slimme domme dingen

Met alles wat je energie geeft: dingen doen waar je blij van wordt en die je energie geven. Zeker als je moe bent, zijn dat juist de dingen die niet zo uitdagend zijn. Domme dingen dus. En zo komt het dat domme dingen doen soms heel verstandig is.

Welke slimme domme dingen doe jij graag als je moe bent? En heb je daar eigenlijk al een lijstje van, voor het geval je een keer te moe bent om er over na te denken?

Ook meer geluk in je leven?

Meld je dan aan voor je tweewekelijkse gelukstip. Dat is gratis en mèt glimlachgarantie ;-).


 

Ik ga zorgvuldig om met je gegevens: geen spam of gedoe. Wel meer geluk.

23 reacties op “Waarom domme dingen doen heel verstandig is

 1. Domme dingen doen is zo dom nog niet. Heerlijk als ik even mijn hoofd wil leeg maken na de dagelijkse (verplichte) dingen, het mooie er van is als ik dan bezig ben zie ik bijvoorbeeld de Lego staan in mijn zoontje zijn kamer dan ga ik weer lekker iets bouwen (kind gevoel komt terug). En het mooiste is dan als mijn zoon en vrouw ook in zijn kamer komen zitten en dan spontaan beginnen meet te bouwen “heerlijke momenten”.

  1. Ik heb jaren in de kinderopvang gezeten.Zat ik met de kinderen samen op de grond met Duplo,maar die waren vaak zo weer weg,zat ik in gedachte alleen te bouwen. Vorig jaar nog bouwstenen gebruikt al symbool in een Mandelatekening/bouwstenen van je leven. Tineke de Wilde

 2. Ik sta vaak ergens bij een bedrijf te wachten om te mogen lossen en dan is het leuk om met andere chauffeurs lekker over gewone dingen te kletsen en niet over je werk is ook heel ontspannend

  groetjes keesjsn

 3. De dingen die je als ”dom” beschrijft vind ik zeker niet dom maar verstandig,ontspannend en heerlijk.
  De dingen die ik doe om op te laten zijn : muziek luisteren , wandelen en een goeie pot voetbal kijken

 4. Domme dingen doen kan dan wel heel verstandig zijn. Maar ik heb vandaag thuis domme dingen gedaan met als gevolg een knallende ruzie en het verwijderen van een vriend op Facebook.

  Dus ben ik alleen maar ongelukkiger geworden in plaats van aandersom.

 5. Zo herkenbaar! Soms heb ik het echt even nodig om super makkelijke sudoku’s te maken of kruiswoordpuzzels die al voor de helft zijn ingevuld of een boek lezen waar je totaal niet bij na hoeft te denken en je niets van het verhaal mist als je je bladzijdenlang niet kan concentreren. Heerlijk!

 6. Ah. Dit bedoelde je. Ik dacht al dat je mij dom vond. :-) Bij gebrek aan kinderen om mee te Lego-en speel ik met de hond. Een altijd gewillig slachtoffer en je wordt altijd blij van die blije wup.

 7. Kleuren! Kleuren vind ik heerlijk om te doen! Samen met mijn dochter zoeken we ieder een kleurplaat uit, schenken we voor ieder een bekertje limonade in, leggen wat lekkers op tafel en dan gaan we naast elkaar zitten en kleuren. Ik mag dan altijd haar viltstiften “lenen”, omdat ik zelf geen viltstiften of kleurpotloden heb. Helemaal niet dom! Er hangt een hele wetenschap achter! Binnen de lijntjes, niet te hard drukken tijdens het kleuren en vooral heel veel wijze lessen leren van die kleine meid. Dat vult mijn energie level weer helemaal aan én ik leer er ook nog wat van! :-)

 8. Muziek aan (foute en dansbare) en lekker door de hele woonkamer dansen. Liefst ook nog meezingen en/of playbacken. Als kind deed ik bijna niets anders en nu nog geeft het mij een heerlijk gevoel.

 9. Wat een leuke tip!
  En inderdaad juist heel slim:)
  Wat ik doe? Radio in de keuken hard aan en lekker meezingen en swingen.
  Of: spelletjes spelen met mijn 2 dochters.
  Kolonisten van Catan bijvoorbeeld.
  Pot thee erbij, zelfgemaakte popcorn (zelf popcorn maken: ook fijn), kaarsje aan, katten op schoot.
  En natuurlijk knuffelen, stoeien, kietelen en paardje spelen. Altijd goed voor een opgeladen batterij…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.