Deel zonneschijn uit

Dit gebeurt jou ook. En het hoeft niet. Samen kunnen we de wereld mooier maken.

Op mijn werk leverde iemand een uitzonderlijke inspanning. Haar doel was om het werken voor mijn team leuker te maken. Het was extra lastig omdat ze maar zeer beperkte middelen had om dit voor elkaar te krijgen. Ze stond op een onmenselijk uur op om een rotklus voor ons te klaren. En wat ze kreeg? Klachten omdat het resultaat niet voldeed aan het droombeeld.

Genant

Kun je je voorstellen hoe zij zich voelde? Ik schaamde me rot, toen ik het hoorde. Het hoeft niet zo. Het kan anders. Een beetje zonneschijn uitdelen is zo simpel. En vaak zo verdiend. Maar hoe doe je dat?

Bedank

Neem even twee minuten. Stop met wat je aan het doen bent. Je ziet vast ook iets bijzonders over het hoofd.

Denk hier even over na: wie kun jij bedanken? Heeft iemand iets bijzonders voor je gedaan of betekend? Of voor een ander?

Mail. Schrijf een kaartje. App. Bel op of spreek je dank persoonlijk uit.

Maak de wereld mooier

Het maakt de wereld een stukje mooier:

 1. Het is leuk om te doen
 2. Je maakt er iemand blij mee
 3. Je wordt er zelf blij van
 4. Het verbetert je relaties
 5. Je vergroot de kans dat zo iemand nog een keer iets leuks doet, voor jou of voor een ander

Deel zonneschijn uit

Wake up call

Trouwens, op mijn werk is het nog helemaal goed gekomen, hoor. De collega die zo haar best voor ons had gedaan, sprak haar teleurstelling uit. We hebben het er met elkaar over gehad. En het was een goede wake up call. Hebben we alleen aandacht voor wat niet leuk is? Of kunnen we ook kijken naar wat er wel goed gaat en waardering uitspreken voor de inzet van onze collega’s? Daar worden we toch allemaal gelukkiger van!

Nu jij nog. Waar ga jij een beetje zonneschijn uitdelen?

Ook meer geluk in je leven?

Meld je aan voor de nieuwste gelukstips. Dat is gratis en mèt glimlachgarantie ;-)

 
Deze gelukstips worden meer dan 60.000 keer per jaar gelezen.
Ik ga zorgvuldig om met je gegevens: geen spam of gedoe. Wel meer geluk.

6 reacties op “Deel zonneschijn uit

 1. Erg herkenbaar! Zeker in werksituaties worden zaken als vanzelfsprekend gezien en daardoor vallen vaak alleen de dingen op die verkeerd gaan.
  Ik zeg wel eens, in mijn hoofd schijnt altijd de zon! En het is goed om inderdaad ook anderen eens in het zonnetje te zetten!

  1. Dag Mike, mooi zoals je het over ‘vanzelfsprekend’ hebt.
   Als ik iets niet meer vanzelfsprekend vind kan ik de dankbaarheid weer voelen, voor iemand, voor iets, voor een situatie…

 2. Grappig. Net vandaag zit ik voor mijn opleiding een pleidooi te schrijven over spiritualiteit op de werkvloer. Belangrijk daarbij vind ik de aandacht voor de mens. Bewust zijn van waar je mee bezig bent, maar dus ook bewust waar de ander mee bezig is. En dan sluit dit artikel er wel heel mooi bij aan. Ik hem hem dan ook meteen gedeeld met mijn studiegenoten en de docent. Ik sta hier volledig achter. Elke hond wil wel eens achter het oor gekrabbeld worden en zo willen mensen allemaal wel eens een oprecht compliment hebben.

  Dus hierbij, Nancy, mijn complimenten.

 3. Dag Nancy, wat een waardevolle tip! Ik vergeet het vaak: hoeveel mensen ik dankbaar ben en dat ook laten merken…
  Ik moest meteen denken aan de juffen van onze kinderen.
  We nemen hun werk meestal toch maar ‘for granted’ (“het is toch hun werk, niet waar?”). Alleen als we niet tevreden zijn trekken we aan de bel.
  Maar oooh, wat ben ik blij met ze! Hoe ze iedere dag weer bijdragen aan het (op) groeien van onze kinderen, in alle opzichten.
  Ik ga vandaag meteen wat doen met je tip;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.