Te druk voor geluk

te druk voor gelukKen je dat verhaal van de man die zijn luchtbed op wilde pompen maar een ontploffing veroorzaakte? Beetje onhandig, maar ik geloof dat we allemaal weleens zoiets doen: teveel actie in te weinig tijd stoppen en dan verbaasd zijn dat we bijna ontploffen van de stress. Ik trap er zelf ook wel eens in. Alles is belangrijk en niks mag overgeslagen worden.

Soms barst je van de stress en ben je te druk voor geluk. Denk je. Maar dat hoeft niet.

De pech van stress

Het ongelukkige van stress is dat het iets met je doet wat je op dat moment eigenlijk niet kunt gebruiken: je voelt je er naar en minder energiek van. Jammer, want je hebt het al druk genoeg. Stress kost je veel energie en vernauwt je blik. Daardoor zie je minder snel oplossingen voor je problemen en wordt het nog lastiger om snel weer lekker in je vel te zitten.

Veerkracht

Toch zijn er veel dingen die je op zo’n moment even kunt doen. Ja, ook als je nu denkt dat je het te druk voor geluk hebt. Het kost je hooguit een paar minuten en levert je zeker wat op: een meer open blik waardoor je problemen sneller oplost, meer rust en balans waardoor je de druk beter aankunt en betere keuzes maakt, minder fouten maakt door de stress.

Snel geluk

Je kunt van hele kleine dingen al snel een beetje gelukkiger worden. En van geluk krijg je veerkracht. Dat helpt om beter om te gaan met de stress. Je kunt bijvoorbeeld even een minuutje of twee nemen om van iets kleins te genieten, een glimlach op iemands gezicht toveren of een energiedief de nek omdraaien (nee niet letterlijk, alleen figuurlijk graag!). Voor een beetje meer geluk hoef je echt niet weken op vakantie.

De echte oplossing van stress

Met een beetje mazzel vind je zo de energie om de èchte oorzaak van je stress aan te pakken. Want als je het gewoon te druk hebt, kan daar geen geluk tegenop. Soms kun je de rit even uitzitten en wachten tot de storm overwaait. Maar als het een structureel probleem is, onderneem dan actie. Stress kost je je geluk en soms je leven. Wacht niet tot je uit elkaar ploft, net als dat luchtbed. Luchtbedden genoeg op de wereld, maar van jou is er maar één. En daar mag je best zuinig op zijn.

Wat ga jij doen om je stress aan te pakken?

Ook meer geluk in je leven?

Meld je aan voor de nieuwste gelukstips. Dat is gratis en mèt glimlachgarantie ;-)

 
Deze gelukstips worden meer dan 60.000 keer per jaar gelezen.
Ik ga zorgvuldig om met je gegevens: geen spam of gedoe. Wel meer geluk.

2 reacties op “Te druk voor geluk

  1. Wat ik ga doen om stress aan te pakken? Niet meer perfect willen zijn. Door perfectionisme leg ik de lat te hoog, op mijn werk … eigenlijk als ik eerlijk ben in alles. En daar krijg ik stress van. Het druk hebben dat is geen probleem dat geeft een lekker gevoel en dan ben ik gelukkig maar zoals jij schrijft Nancy stress veroorzaakt negatieve gevoelens en lichamelijke klachten. ik wil dat mijn beker genoeg energie over heeft en niet leeg raakt. Dus perfectionisme heb ik de nek omgedraaid! (figuurlijk :-) )

    1. Knap! Veel perfectionisten zijn te perfectionistisch om afscheid te nemen van hun perfectionisme. Soms helpt het verslechteren van hun gezondheid ze een handje. Dan moet je haast wel. Fijn dat je tot dit inzicht gekomen bent en er nu zo naar kunt kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.