Doe eens gek, deel uit!

Stel dat je vijf euro van me krijgt. En je mag het uitgeven aan jezelf of aan een ander. Waar zou je dan gelukkiger van worden?

Iets weggeven is zo gek nog niet

Het is tegenwoordig heel gewoon om je overbodige spullen bij een kringloopwinkel af te geven, zodat ze zo bij een ander een tweede leven krijgen. Op veel basisscholen is jaarlijks een project waarbij kinderen een schoenendoos vullen met hun eigen speelgoed. Ze geven dat aan een kind dat het minder goed heeft. Naast geld of spullen kun je natuurlijk ook je tijd weggeven. Vrijwilligerswerk is hiervan  een mooi voorbeeld.

Uitdelen als geluksgewoonte

Er zijn veel manieren om geluk uit te delen. Hieronder beschrijf ik er één die lekker concreet is en waar je gemakkelijk een geluksgewoonte van kunt maken.

(voorbereiding: 10 minuten per week, uitvoering: 5 minuten per week)

Bedenk één keer per week een  totaal onverwachte vriendelijke actie die je kunt doen en voer deze uit. Dat mag iets heel kleins zijn: de bus of het parkeerbonnetje betalen voor een vreemde, koeken uitdelen op je werk, een pan soep maken voor iemand die ziek is geweest. Kijk wat je omgeving nodig heeft.

Het staat je vrij om je vriendelijkheid ook te richten op mensen die je (nog) niet kent. En je mag je vriendelijke actie zelfs stiekem doen. Misschien is dat nog wel leuker.

Bonus: door deze opdracht een dag van tevoren in gedachte voor te bereiden, creëer je voorpret voor jezelf.

Weggeven is leuk

Waarom is uitdelen leuk? Door iets uit te delen ervaar je positieve emoties zoals trots en verbeter je het contact met anderen. Iets weggeven maakt anderen én jezelf gelukkiger. Je wordt er blij van en dat is toch ook wat waard.

Ook meer geluk in je leven?

Meld je dan aan voor tweewekelijkse inspiratie en tips voor een gelukkiger leven. Dat is gratis.

Ik ga zorgvuldig om met je gegevens: geen spam of gedoe. Wel meer geluk.

 

 

8 reacties op “Doe eens gek, deel uit!

 1. Laatst zat er een kindje op zo’n wipkip bij een winkel waar een euro in moet. Vader een moeder probeerden kind eraf te krijgen, maar meisje wilde alsjeblieft dat ie aanging.
  Het was zonnig weer, ik had alle tijd en die ouders eigenlijk ook wel, iig vast een minuutje extra. Toe de ouders niet keken deed ik snel een euro in het apparaat en knipoogde naar het meisje. Hij doet het hij doet het zei ze en de ouders waren verbaasd. Ik heb van een afstandje gekeken hoe het meisje genoot. Toen het af was zei ze dat die mevrouw er geld in had gestopt. De mensen keken blij naar mij en ik zei dat het die euro meer dan waard was. Het blije gezicht van het meisje en de ongelovige blikken van de ouders. Onderweg verder zag ik ze aldoor lopen, ze keken niet meer gehaast, maar rustig en blij.

     1. Ik heb laatst een fiets aan 2 Poolse jongens gegeven, die zich in de buurt van mijn huis ophielden. Beiden hadden ze al een fiets..maar ze waren er zo blij mee. En inderdaad ik werd er ook blij van…
      Kort daarna kreeg ik een twitter-bericht van de plaatselijke politie dat er fietsen dieven gesignaleerd zijn in het dorp..
      ach arme….

 2. ik probeer iedere dag een glimlach,positiefietijt en geluk weg te geven.. dus het maakt niet uit wat je weg geeft …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.