Eerste hulp bij ongeluk

eerste hulp bij ongelukBoos dat ik was! Hoe haalde hij het in zijn hoofd? Mij beschuldigen zonder de feiten te checken!

Echt, ik was woest en het ging niet zomaar over. Drama. Gedoe. Verdriet.

Het nare van negatieve emoties is, dat ze je je geluk kosten. Geluk, dat je energie geeft om te doen wat je belangrijk vindt in het leven. Zoals iets leuks doen voor mensen waar je om geeft, een moeilijke klus klaren op je werk of een extra inspanning leveren voor de cursus die je volgt.

Negativiteit vreet geluk. De valse beschuldiging kreeg ik niet opgelost. Dit gedoe zou nog wel even energie blijven vreten. Wat nu?

Eerste hulp bij ongeluk

Wat zou jij doen? Dit is wat ik deed:

Stap 1: ik deed iets leuks

Je hebt misschien meer zin om te razen en te tieren, of om een potje te mokken en mopperen. Het kost je waarschijnlijk net even dat laatste beetje energie dat je nog over hebt, maar laat je daardoor niet tegenhouden om iets leuks te doen. Die kleine investering gaat je weer heel veel energie opleveren. Misschien niet meteen genoeg om deze situatie te tackelen, maar in ieder geval genoeg om weer een beetje beter in je vel te zitten. Het meeste profijt van het doen van iets leuks heb je als je dit met grote aandacht doet en er echt even van geniet.

Stap 2: ik sprak lieve mensen

Wat een geluk dat ik een paar mensen om me heen had die het begrepen! Ze luisterden naar mijn verhaal en gaven tips om het op te lossen. Een slimmerik dacht nog een stukje verder mee en stimuleerde me om iets leuks te doen. Fijn als je mensen in je omgeving hebt die weten wat je nodig hebt.

Stap 3: ik deed wat aan het probleem

Door de eerste twee stappen kreeg ik energie om te starten met het oplossen van het probleem. En dat is heel fijn, want één negatief ding kan de energie van heel veel meer positieve dingen teniet doen.

En nu jij!

Jij kunt deze aanpak ook gebruiken, als je in een nare situatie zit. Zo verleen je jezelf eerste hulp bij ongeluk. Een goede EHBO-er heeft de verbandtrommel paraat. Jezelf goed voorbereiden kun jij ook.

Stel dat je in een nare situatie terecht komt, wat is dan iets leuks wat je zou kunnen doen om je direct beter te voelen?

Ook meer geluk in je leven?

Meld je dan aan voor je tweewekelijkse gelukstip. Dat is gratis en mèt glimlachgarantie ;-).


Ik ga zorgvuldig om met je gegevens: geen spam of gedoe. Wel meer geluk.

13 reacties op “Eerste hulp bij ongeluk

 1. Nare situtaties zijn de afgelopen periode helaas iets vaker voorgekomen, een stuk (hard)lopen (doet lichamelijk goed, lekker je hoofd leegmaken). Of een nieuw paar schoenen bestellen via internet geeft mij goed gevoel, jezelf even verwennen.

  1. Ja, hardlopen of op een andere manier bewegen is een hele goeie tip: het verlaagt je stress en vergroot je veerkracht. En je slaapt er ook nog eens beter van. Hoewel, die nieuwe schoenen… Hoe heerlijk kun je wel niet dromen over een nieuw paar laarsjes… Ah!

 2. Ook zit niet goed in het vel.. Te veel gedoe om me heen. Door jouw tip ga ik nu as zondag met een mededipper naar rotterdam om met een oude schuit een tocht te maken door de havens. We leven nu al op en kijken weer vooruit!!! Bedankt
  Nancy! <3

 3. Leuke tip. Alleen jammer dat dit bij sommige mensen niet werkt helaas.
  Zeker als je deze hulp nodig hebt, maar je met de tegenpartij niet in contact kan komen.

  1. Kees, geen enkele tip zal altijd en onder alle omstandigheden werken. Dat doet een EHBO-koffertje ook niet. Maar zorg ervoor dat dit je niet weerhoudt van een goede voorbereiding. Veel succes!

 4. Wat weer een super praktische tip! …. Ik denk dat de kracht met name ligt in stap 1. Door je zinnen te verzetten naar iets leuks, benader je het probleem weer heel anders als dat je direct het probleem had proberen op te lossen. Je hebt de negatieve spiraal waar je anders mogelijk in terecht kon komen, eerst doorbroken en dan je vervolg bepaald. Slim!

 5. Als ik echt érg boos ben, en het een situatie of gebeurtenis is die maar aan me blijft knagen, helpt het me soms beter om eerst wat met de boosheid in mijn lijf te doen die er gewoonweg is en niet weg gaat. Door hard op een kussen te kloppen of een rondje te gaan fietsen bijvoorbeeld. Zelfs strijken helpt en mijn gasfornuis wordt er ook altijd erg schoon van. Boosheid maakt ook adrenaline aan, alleen een vervelend soort adrenaline. Het is prettig om die energie om te kunnen zetten in iets positiefs: zoals een schoon gasfornuis of een lekkere fietstocht. Even de wind in je haren voelen die alle stress weer uit je hoofd blaast. Het lastigste is het wanneer je het gevoel hebt dat een ander je onrecht heeft aangedaan en je krijgt het niet opgelost. Wat doe je dan met al die boosheid, frustratie en onmacht? Soms vind ik het maar moeilijk op te lossen eerlijk gezegd. En soms heeft het ook gewoon tijd nodig.
  Maar dan is het wel handig als je tot die tijd inderdaad ook gewoon weer leuke dingen gaat doen en je niet teleurgesteld in een hoekje gaat zitten :-) Oké, iets leuks doen dus. Ik stop ‘m in m’n EHBO-koffer ;-)

 6. Een activiteit doen, waarvan je zelfvertrouwen opgekrikt wordt. Leuke vertrouwde activiteit of een nieuw experiment. En dan maar zien of het helpt. Meestal wel !

 7. Nancy, dit is inderdaad de beste remedie. Afgelopen maandag werd ik ook van iets beschuldigd, heb tot 10 geteld, ben weggelopen en heb de komende paar dagen alleen leuke gezellige dingen gedaan. Het gevolg volop positieve energie en mensen op je pad met goede tips en adviezen. En de leeuwin in me is terug om dit varkentje te wassen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.