Hoe een bucket list je bedondert

droomHet is niet waar. Het is een verzinsel, gebaseerd op een film. En hele volksstammen trappen erin. Zo werken geluk en positiviteit niet. Dus ik waarschuw je maar even: de film ‘The Bucket List’ bedondert je. En toch kun je er wat aan hebben. Hoe dan?

In de film maken twee stervende mannen een lijst van wat ze nog willen doen voor ze sterven: parachute springen, reizen, het mooiste meisje van de wereld kussen. En dat gaan ze doen.

Goed plan?

Best een krachtig idee. Speel maar eens met de gedachte. Wat zou jij willen doen voor je dood gaat? Geïnspireerd door deze film, maken wereldwijd mensen lijstjes met wat ze nog willen doen voor ze sterven. Reizen, beroemdheden ontmoeten en een tatoeage nemen zijn voorbeelden van wat er vaak op deze lijstjes staat. Daar zou je blij en gelukkig van worden.

Wacht even

Maar denk je nou echt dat je wilt bungee jumpen of parachute springen als je te horen krijgt dat je niet lang meer te leven hebt? De meeste stervende mensen hebben heel andere wensen. Ze willen dat ze hun dromen hadden nagestreefd, meer tijd met hun vrienden hadden doorgebracht en minder hard hadden gewerkt. Ze hebben spijt dat ze niet vaker gezegd hebben wat ze op hun hart hadden en dat ze niet gelukkiger zijn geweest.

En nu?

Ik wil je zeker niet ontraden om een lijst te maken van dingen die je graag ooit nog eens wilt doen. Er komt veel op te staan waar je energie van krijgt. zo’n lijst kan je helpen om je dromen waar te maken en om gelukkiger te zijn. Ik hoop alleen dat je niet over het hoofd ziet wat uiteindelijk het belangrijkste en ook nog heel dichtbij is: genieten van wat je hebt, al zijn het maar kleine dingen, onnodige energiedieven vermijden, het leven mooier maken voor mensen in je omgeving en tijd doorbrengen met wie je liefhebt. Want daar word je ècht gelukkiger van.

Laat je niet bedonderen. Doe wat er toe doet. Doe het nu. Want aan het einde van je leven is nog maar één ding is van belang: liefde.

Wat vind jij belangrijk genoeg om nu meteen te doen?

Ook meer geluk in je leven?

Meld je dan aan voor je tweewekelijkse gelukstip. Dat is gratis en mèt glimlachgarantie ;-).


 

Ik ga zorgvuldig om met je gegevens: geen spam of gedoe. Wel meer geluk.

25 reacties op “Hoe een bucket list je bedondert

 1. Doet me denken aan paar weken geleden: was vanuit stichting ambulance doe een wens een man die met zijn man en kleinkinderen en kinderen als laatste wens had om nog met ze naar de kinderboerderij te gaan die stichting heeft daar aan mee geholpen. . Die man had nog een week te leven.

  Waarschijnlijk toen hij nog jong en gezond was had hij dat helemaal niet in gedachte als laatste wens , maar wat is nou mooier om in je laatste week , nog zoiets te kunnen doen met de mensen die je het meest lief hebt. zo iets kleins word dan eigenlijk veel groter dan stoer te gaan bungeejumpen

 2. Meewerken aan zo’n wens geeft, denk ik, ook weer heel veel positieve energie. Geweldig! Top ook dat je het doet.

 3. Ik heb ook een bucketlist maar dat zijn niet dingen die ik wil doen als ik nu hoor dat ik nog een week te leven heb. maar meer dromen die ik waar wil maken in mijn leven. Lukt dat niet omdat mijn leven te kort is zou dat jammer zijn maar het zijn denk ik niet de dingen die ik op t laatste nippertje nog wil doen.

  Precies zoals je zegt, de laatste dagen wil je het denk ik simpel houden en delen met je geliefdes.

  Mijn bucketlist helpt mij om op de been te blijven in moeilijke periodes. De momenten dat ik alles even stop wil zetten kijk ik naar mijn “dromen” en herinner ik mezelf waar ik alles voor doe. Het voelt trouwen ook heerlijk als je iets van je lijst af kan strepen! Dat geeft toch ook een gelukkig gevoel en kan je nieuwe dromen en doelen gaan bedenken.

 4. Prachtig Nancy, zo mee eens, doe wat er toe doet, doe het nu. Het gaat niet zozeer om ogenschijnlijk grootse dingen zoals adrenalinekicks, het gaat om de kleine dingen. Zoals eh, gelukkig op de bank zitten of zo. En dat lukt alleen maar als de basis goed is, als je doet waar je blij van wordt, als het klopt met je geliefden om je heen. Die kleine momenten waarop je voelt dat het klopt, díe zijn pas groots!

 5. Ik zie zo’n lijst meer als even bewust stilstaan bij wat je leuk en mooi vindt i.p.v. maar weer doorracen in de sleur die het leven soms kan zijn. Niks mis mee dus. Persoonlijk heb ik veel meer gehad aan een oefening waarbij je je ideale dag moest beschrijven zonder je te laten beperken door “Ja, maar dat kan niet, kan ik niet betalen, kan ik geen geld mee verdienen, etc.” Heb daar ruim de tijd voor genomen en het is heel gaaf om een jaar larer te merken dat een aantal van die elementen nu onderdeel zijn van mijm dagelijkse leven, ook al is de vorm soms net een tikkie anders.

 6. Ja, “de bucket list” is een film en niets meer dan. Vermakelijk. Maar het geeft wel iets mee en datis; Durf te dromen of ga, -handel, -doe. Zoals “mijn lijst,”, het werd een bucket list, eruit zag 6 jaar geleden bevatte een droom, Samen met mijn broer naar Canada om de plaatsen te bezoeken waar we als kind woonden. Niets zou mij tegenhouden; geen kanker, geen chemi programma, niet de gevolgen. Ik GING. Het is een bijzondere reis geworden. Deze reis is oa. een zegen geweest want IK LEEF NOG terwijl ze mij hooguit een half jaar gaven.

  1. Wauw, wat een prachtige en waardevolle ervaring moet dat voor jullie geweest zijn, zeg. Fijn dat je het gedaan hebt, ondanks alle omstandigheden. Bedankt dat je er hier over verteld hebt!

 7. Niks. Echt helemaal niks. Ik wil doen wat ik nu doe. Ik zou van sommige vrienden afscheid willen nemen. Geen plannen, geen wensen, eigenlijk leef ik heel erg in het nu – altijd al, maar sinds het overlijden van mijn zoon vorig jaar nog sterker. Ik heb ook geen spijt over dingen die ik verkeerd heb gedaan. Ik bedenk opeens wel dat we een nieuw testament moeten maken en dat we iets moeten regelen voor onze andere zoon, mochten we toevallig samen onder een auto komen. Misschien is dat wat het overlijden van een kind of een andere heel dichtbije dierbare met je doet. Je realiseert je veel meer dat het leven eindig is. En heel misschien is het ook wel een teken van een hele milde depressie. iets onbewusts.mIets van de glans is toch van het leven af.

 8. Hi Nancy, mooi artikel. En volledig met je eens dat het niet gaat over de grootse dingen. Het zijn de kleine en ogenschijnlijk onbeduidende dingen die het ‘m doen. En wat mij ook ’tegen staat’ van een bucket list is dat je iets gedaan wilt hebben voor je dood gaat. Meestal weten we niet wanneer dat is, dus de noodzaak om je lijst te gaan afwerken lijkt dan niet zo urgent. Komt-nog-wel in plaats van actie. Wat wel mooi is: denk na over wat je echt wilt. En DOE dat. Nu.

 9. Op 23 september 2014 kregen mijn lieve Anja en ik te horen dat ze kanker heeft. Mijn levenspartner. Ook zij spreekt van een bucket list. Haar enige wens is, om zo veel mogelijk bij me te zijn. Samen weekendjes weg, uit eten, samen met me mee vliegen (heb een vliegend beroep). Als we maar samen zijn. Dat is voor ons het grootste goed…

 10. Ik ben het met Marjan eens: Ik heb nu dingen op een lijst staan die anders zouden versloffen. Ik kijk er niet naar alsof het mijn wensen zijn, maar het zijn dingen die ik mezelf nog toe zou wensen. Dingen die mij inzicht zouden kunnen geven, die me weer even wakker zouden kunnen maken. Een lijst zoals deze hou ik er niet dagelijks bij, maar helpt me af en toe om de focus te houden waar ik heen wil. Het zijn ook geen eindbestemmingen, maar meer een route planner. Liefde, familie en andere kleine geluksmomenten staan helemaal los van die lijst. Zij hebben het niet nodig om op een lijst te staan, daar zijn ze al waardevol genoeg voor.

 11. Ik heb een paar keer geprobeerd om zo’n lijst op te stellen en elke keer heb ik alles weer verwijderd. Activiteiten die een adrenaline kick geven zijn erg leuk maar die zouden niet voldoening schenkend zijn voor mijn laatste dagen. Mijn broer had nog een wens die hij graag in vervulling had zien gaan, samen met zijn zusje op de motor naar Scotland en daar even genieten. Helaas heeft dit niet kunnen gebeuren. Daardoor ben ik er wel achtergekomen dat juist de kleine dingen en de juiste mensen om je heen van onschatbare waarde zjn. Als je iets wilt doen doe het nu, en leef in het nu.

 12. My bucket list is niet zo lang… in liefde geluk leven met mijn dierbaren..die liefde en warmte van mijn gezin.. de trots en liefde in de ogen van mijn bejaarde ouders het gevoel van saamhorigheid met mijn broer en zus….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.