In vijf stappen naar meer geluk

Je dromen waarmaken is best simpel, je moet alleen even weten hoe

Ik zette vijf stappen naar meer geluk. Mijn leven veranderde van werken, wassen en wenen in relaxed genieten van wat ik heb. En het beste uit mezelf halen. En twee dromen tegelijk waarmaken: schrijven én mensen op weg helpen. 

Wat zou meer geluk voor jou kunnen betekenen? Hoe zou je je voelen? Waar zou je eindelijk energie voor hebben? Welke dromen ga je waarmaken?

Ik vertel je graag wat meer geluk voor mij betekent. Maar eerst wat over hoe ik van ongelukkig gewoon gelukkig werd.

In vijf stappen naar meer geluk

Gelukkiger worden vraagt dat je structureel je gewoonten verandert. Het vraagt dat je nieuwe gewoonten aanleert. En om tijd te creëren voor je nieuwe gewoonten, wil je misschien wat oude gewoonten laten vallen. Of je komt er achter dat die oude gewoonten je ongelukkig maken. En dat vraagt wat van je, net als stoppen met roken of afvallen.

In het proces van het veranderen van gewoonten kun je een aantal fases herkennen. Als je al eens eerder bewust voor verandering hebt gekozen, herken je de fases die James Prochaska omschrijft vast en zeker:

1.       Je denkt af en toe eens aan wat de verandering voor je zou kunnen betekenen

Zo zat ik al een tijdje niet lekker in mijn vel. Ik rende maar door en kreeg alle klussen thuis net af tussen het werken en zorgen door. Ik stofte af en toe mijn werkkamer, waar ik dolgraag zou werken aan een boek. Wat zou ik dat heerlijk vinden… En ik hing er zeven keer per week de was op, af en toe kijkend naar die heerlijke werktafel waar ik mooie dingen kon maken. Als ik daar ooit een keer tijd voor zou hebben. Ooit.

In deze fase laat je je gedachten wel eens gaan over wat er misschien anders kan. Dat deed je misschien al voor je dit bericht las. Je voert als het ware een eerste verkenning uit. Je bent er niet echt actief mee bezig om na te denken over wat er anders kan en hoe. Je ziet misschien niet eens wat er allemaal mogelijk is voor jou.

2.       Je overweegt de verandering

Ik dacht na over hoe het zou om meer dingen te doen waar ik van zou genieten. Hoe zou het zijn om meer tijd te hebben om met mijn kind te knutselen? Hoe zou mijn omgeving reageren als ik meer tijd nodig zou hebben om te schrijven? Ik droomde over hoe ik van het schrijven en mijn kind zou genieten. Ik had alleen nog geen flauw idee van hoe ik dat zou moeten bereiken. En daarom dacht ik dat het niet zou kunnen. Maar het beeld dat langzaamaan door het dromen ontstond, was zo sterk dat het me niet losliet.

Je laat je gedachten gaan, wat zou er gebeuren als ik echt mijn gewoonten zo zou veranderen dat ik meer geluk in mijn leven zou hebben? Je word je bewust van het gevoel dat je iets anders zou willen.

3.       Je neemt een besluit

Op een dag zat ik in het winkelcentrum op een bankje naast mijn kind. We aten samen een boterham en keken naar de mensen die voorbijkwamen. Hij vroeg me de oren van het hoofd over de mensen en honden en rollators die hij voorbij zag komen. We hoefden nergens naar toe en waren echt samen. We zaten zo te genieten! Ik realiseerde me ineens dat hij over een jaar naar school zou gaan. En dat de tijd die ik met hem kon doorbrengen heel kostbaar is. Er zat een heerlijk klein ventje naast me waar ik zo van kan genieten en dat zijn moeder nodig heeft. In plaats van aan het genieten was ik de hele week aan het jakkeren en jagen om te zorgen dat we op tijd in het kinderdagverblijf, op het werk en aan tafel zaten. Dat de was gedaan is, snel snel!. De tranen schoten me in de ogen bij de gedachte dat ik op mijn sterfbed zou denken ‘had ik maar meer tijd gemaakt om met hem op een bankje te zitten en niks te hoeven’. Uiteindelijk tellen alleen de mensen die je lief hebt. Hoe dol ik ook op mijn werk ben, ik besloot ter plekke dat ik meer tijd met hem wilde doorbrengen.

Toen ik het besluit eenmaal genomen had, moest ik nog wel enig uitzoekwerk doen. Hoe zou ik dat praktisch gaan regelen? Wat zouden de financiële gevolgen zijn? Welke mogelijkheden zou mijn werkgever bieden? Maar een besluit dat je zo vastberaden neemt, omdat je voor je ziet wat het voor je kan betekenen om het uit te voeren, kun je haast niet meer niet uitvoeren.

In dit stadium neem je een besluit: je maakt je keuze en bereidt de bijbehorende actie voor. Je zorgt dat je alles in huis hebt dat je nodig hebt om te slagen in het doorvoeren van de verandering, leest erover, praat erover.

4.       Je voert de verandering uit

Ik vroeg op mijn werk een dag ouderschapsverlof per week aan, tot het moment dat mijn kind naar school toe ging. Ik besteed nu minder tijd aan de was. Een droger is niet echt goed voor het milieu, maar het scheelt me een paar uur per week in het ophangen en afhalen van de was. En die droger zorgt ervoor dat mijn werkkamer weer van mij is, niet van de was. Ik heb nu overdag meer tijd voor mijn kind en’s avonds kan ik schrijven. Eigenlijk was het best simpel om mijn leven een stuk leuker te maken. Ik heb meer tijd om te genieten en heb minder ergernissen.

Je gaat aan de slag met de verandering die je je hebt voorgenomen. Na een goede voorbereiding kan dit het eenvoudigste deel van veranderen zijn. Maar vergeet de laatste fase niet:

5.       Je onderhoudt de verandering en het resultaat

Eén van mijn geluksgewoonten is schrijven. Ik blog, tweet en schrijf aan mijn boek of wat anders. Er zijn dagen dat ik er geen zin in heb. Dus soms sla ik het schrijven over. Dan lees ik de krant en kijk tv. Daar word ik niet vrolijker van. De volgende dag ben ik knorrig en chagrijnig. En dan weet ik weer waarom ik die dag weer een moment moet vinden om te schrijven. Ik heb het gemist…

Het onderhouden van de verandering kun je doen door te variëren met je geluksgewoonten. Zo blijven ze je inspireren en houden ze hun effect. Ook is het belangrijk om je af en toe te bedenken waarom je die nieuwe gewoonten ook al weer aangeleerd had. Hou je motivatie scherp voor ogen! En met een beetje geluk en wijsheid, kies je jouw nieuwe geluksgewoonten zo dat ze erg goed bij je passen. Dan worden ze als het ware een tweede natuur.

Welke geluksgewoonte voor jou?

Er zijn verschillende routes naar geluk. Bij elke route horen een aantal geluksgewoonten.Om jezelf die gewoonte aan te leren, doorloop je de vijf stappen die ik hier beschrijf. Wil je meer weten over welke geluksgewoonten je zou kunnen aanleren? Binnenkort meer hierover!

Ook meer geluk in je leven?

Meld je dan aan voor wekelijkse inspiratie en tips voor een gelukkiger leven. Dat is gratis.

Ik ga zorgvuldig om met je gegevens: geen spam of gedoe. Wel meer geluk.

 

 

2 reacties op “In vijf stappen naar meer geluk

 1. Hey Nancy,
  Leuk geschreven. En heel authentiek, dwz zo ken ik je. Ik gun je van harte veel bewuste keuzes voor wat je echt belangrijk vindt. Eigenlijk gun ik dat iedereen en ik doe natuurlijk zelf ook mijn best.
  Fijne paasdagen,
  Marjan

 2. Hey Marjan!
  Hartelijk dank voor je positieve reactie. Kiezen voor wat je echt belangrijk vindt, is soms lastig, maar levert wel heel veel op. Zet ‘m op, dus!
  Binnenkort meer over je energiebronnen gebruiken en energiedieven onschadelijk maken. Want dat is wat het effect is van doen wat je echt belangrijk vindt. Ga je vast ook interessant vinden.
  Fijne paasdagen,
  Nancy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.