3 gevaren van goede voornemens

Wat zullen we gelukkig worden in het nieuwe jaar! We stoppen met roken, vallen af en worden eindelijk steenrijk.

2013 2014 goede voornemensUhm? Nee.

Goede voornemens houden ons van ons geluk af. Dit zijn de gevaren van goede voornemens:

1 Je denkt dat het geluk in de toekomst ligt en vergeet te genieten van het hier en nu. Aan geluk in de toekomst heb je niets, wel aan geluk dat je nu ervaart. We denken dat we gelukkig zullen zijn als we eenmaal ons goede voornemen hebben laten uitkomen. Niets is minder waar. Het echte geluk is in het hier en nu, niet in de toekomst.

2 Je kiest de verkeerde doelen. Je denkt dat je gelukkig zult worden als je succes hebt, terwijl het andersom werkt.

3 Je onderschat de kans op problemen om je voornemen uit te voeren. Daarom vergeet je om een goed noodplan te ontwerpen. Ontbrekende voorbereiding halveert je kans op succes.

Nou, dat klinkt niet best!

Nee, inderdaad.

Wat moet je dan wel doen?

Ik zou zeggen:

1 Geniet van het hier en nu. Geluk in de toekomst bestaat niet. Wel genieten van wat er nu goed gaat, mooi is of fijn.

2 Kies een goed voornemen waardoor je lekker in je vel zit, dan komt het succes vanzelf. Je goede voornemen kan bijvoorbeeld beter zijn dat je het op je werk naar je zin maakt, dan dat je je zou richten op een promotie. Als je lekker in je vel zit, straal je en zie je meer mogelijkheden om je werk goed te doen. Dan komt die betere baan wel een keer.

3 Zorg dat je een goed noodplan hebt voor het geval het even tegen zit. Reken er maar op dat er altijd wel iets gebeurt wat je mooie plannen in de war schopt: een regenbui als je wilt gaan hardlopen, een stressvol moment op de eerste dag dat je gestopt bent met roken of een kapot apparaat als je net flink wilt sparen voor je droomvakantie. Wie daar vooraf een noodplan voor maakt, verdubbelt de kans op succes.

Dus: ga verstandig om met goede voornemens. Kies ze zorgvuldig. Bereid je voor op wat er mis kan gaan. En vergeet niet te genieten van wat er nu al goed gaat. Gelukkiger worden is niet moeilijk. Je moet alleen even weten hoe.

Ook meer geluk in je leven?

Meld je dan aan voor je tweewekelijkse gelukstip. Dat is gratis en mèt glimlachgarantie ;-).


 

Ik ga zorgvuldig om met je gegevens: geen spam of gedoe. Wel meer geluk.

10 reacties op “3 gevaren van goede voornemens

 1. Geweldig dit is precies zoals ik het al jaren voel goede voornemens zijn meestal een grote teleurstelling en dan ga je nog meer eten ,drinken, roken niet doen
  keesjan kempe

 2. Helemaal mee eens .
  Dit vond ik een mooie zin van je ” Je denkt dat je gelukkig zult worden als je succes hebt, terwijl het andersom werkt.”
  Fijne jaar wisseling en een gelukkig 2014

 3. “Aan geluk in de toekomst heb je niets, wel aan geluk dat je nu ervaart. [..] Het echte geluk is in het hier en nu, niet in de toekomst.”

  Mooi! Thanks!

 4. Hoi Nancy, allereerst wens ik je alle goeds en veel gelukkige momenten voor dit jaar, maar zeker ook voor de jaren die volgen.

  Helemaal waar, geluk kan je niet in de toekomst ervaren. Mijn jaar is in ieder geval goed begonnen. Al diverse geluksmomenten mogen beleven. De mooiste is in ieder geval de zwangerschap van vrienden van ons. Nadat ze eigenlijk de moed al hadden opgegeven is het nu dan toch nog zover. Ook het geluk van een ander kan voor jezelf een geluksmoment opleveren.

  1. Wauw! Wat een prachtig geluk is dat, zeg. Ik kan me voorstellen dat je dan helemaal meegeniet! Ik zit er hier ook een beetje van mee te glunderen. Mooi verhaal, dankjewel voor het delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.