Hoe scherp zie jij?

Hoe scherp zie jij het?Hij verblijft in een revalidatie-instelling. Zit tussen de zieke mensen. Die de hele dag praten over fysiotherapie. Over wat ze niet kunnen en dat ze naar huis willen.

Pech. Tegenslag. En dan toch gelukkig willen zijn. Is dat teveel gevraagd? Niet altijd.

Als we ongelukkig zijn, lijkt het wel of we tunnelvisie ontwikkelen. We zien alleen de ellende waar we in zitten. Onze blik versmalt. We hebben vooral aandacht voor het negatieve. Daardoor zien we de mooie dingen niet meer.

Kijk eens breder

Dat is jammer. Want juist door je blik te verbreden en meer aandacht te hebben voor wat goed gaat, kun je uit deze negatieve spiraal breken. Zit het leven tegen? Doe dingen die je leuk vindt en die je wèl kunt. Heb gesprekken over mooie herinneringen. Geniet van het eten dat je smaakt of van een mooi uitzicht. Of plan dat je iets leuks gaat doen, als is het maar iets kleins zoals in de zon zitten.

Kietel jezelf

Hij weet hoe het werkt. ‘Je moet jezelf af en toe een beetje kietelen’, zegt hij. Dus eet hij af en toe een ijsje in de zon. Maakt gezellige praatjes. Zet een cabaretvoorstelling op en laat de hele afdeling meekijken. Lekker samen lachen. Tijd nemen voor ellende kan altijd nog.

Je kunt je blik expres verbreden. Kijken naar waar je vrolijk en blij van wordt. Als je dit anti-virus tegen ongelukkerigheid kent, kun je het gebruiken. Wat ga jij doen om je blik voor het positieve te openen?

Ook meer geluk in je leven?

Meld je dan aan voor je tweewekelijkse gelukstip. Dat is gratis en mèt glimlachgarantie ;-).


 

Ik ga zorgvuldig om met je gegevens: geen spam of gedoe. Wel meer geluk.

16 reacties op “Hoe scherp zie jij?

  1. Dit vindt ik een geweldige tip ikzelf zie bijna altijd en overal de zon schijnen ,dat zouden alle mensen die jou tips lezen eens moeten doen dan wordt de wereld meteen een stuk gezelliger
    groetjes keesjan kempe

      1. Ook ik lag in een revalidatie centrum, na een CVA, tussen negatieve zeurende mensen, die niet zagen, dat ze van deze therapie veel beter zouden gaan functioneren! Toen ontdekte ik de gelukstips van Nancy Peeters en ben nog steeds dankbaar dat die mijn ogen openden! Ik kon het gelijk in de praktijk brengen en doorgeven!
        Thanx

        1. Wat leuk om te horen, zeg. En wat fijn dat je er niet alleen zelf wat aan had, maar het ook door kon geven. Geluk uitdelen is misschien nog wel leuker dan zelf geluk zoeken. Ik blijf je volgen, hoor!

    1. Interessant artikel, inderdaad. Ik geloof niet dat we allemaal gemakkelijk kunnen leren om positief te denken. Ik geloof wèl dat iedereen een gewoonte aan kan leren die je positieve ervaringen opleveren: positief dóen dus. En daar wordt je dan gelukkig van.

  2. Helaas heeft niet iedereen het vermogen positief in het leven te staan. Ik vind het fijn mensen te helpen hierbij en besef iedere dag dat heel veel mensen het heel zwaar hebben. Aan ons de taak deze mensen te ondersteunen.

    1. Dat is inderdaad zo, Karin. Positief en gelukkig zijn is niet voor iedereen even gemakkelijk. Gelukkig weten we intussen uit wetenschappelijk onderzoek wat mensen kunnen doen om gelukkiger te worden. Niet alles werkt voor iedereen, dus loont het de moeite om uit te zoeken wat voor jou werkt. Daar ondersteun ik graag in door het verspreiden van gelukstips.

  3. Ik ben blij dat ik na 35 jaar een moeilijke periode kan afsluiten…(hoe verwoord je zoiets???) en niet psychiaters en/of psychologen die alleen met pilletjes aan kome zetten!! Dit werkt veel beter dan al die pillen !! veel meer vertrouwen dan ooit, ook in anderen maar vooral in mezelf
    Hoop nu dat ik ook IEDEREEN kan helpen op weg naar meer geluk en positiviteit !!!

    1. Ik ben woensdag bij een lezing geweest van neuropsycholoog en meditatieleraar Rick Hanson. Hij legde uit dat onze hersenen 600 miljoen jaar geleden ingesteld waren op overleven en je je bewust moest zijn van gevaren, verliezen en conflicten en daardoor een negatieve neiging ontwikkeld hebben. ingesteld op negativiteit . Nuttig om te overleven maar nu in onze tijd veel minder nodig en schadelijk voor kwaliteit van leven. Hij zegt dat compenseren door goede dingen bewust in je op te nemen de beste manier is. Fijn dat er dan mensen als jij en Mark Verhees zijn die daar een handje bij helpen. :)

  4. Dank voor deze eyeopener. Ben zo blij dat er nog meer mensen zijn die net als ik graag willen inspireren om te kijken naar de mooie dingen en niet verdrinken in de minder mooie gebeurtenissen van het leven. Altijd gedacht dat ik een eenling was. Hoe bevrijdend!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.