Hoe dankbaarheid je dag opfleurt

doorgaand verkeer dankbaarheidIk keek in mijn achteruitkijkspiegel. Lege weg. Voor mij stond een rij stilstaande auto’s. Een rood stoplicht. Niets bijzonders. Het verkeer van links reed de kruising voor mij op. Ik keek nog eens in mijn achteruitkijkspiegel. Daar kwam een auto met 80 kilometer per uur op mij af. In een flits wist ik dat ik niets meer kon doen.

Voor ik kon schrikken, schoot er rechts naast me een witte auto door de zachte berm. Vijftig meter verderop kwam hij tot stilstand. Verbazing. Opluchting.

Toen het stoplicht op groen sprong, trok het rijtje auto’s voor mij op. Ik reed een stukje door en stopte naast de witte auto. De bestuurder zat strak voor zich uit te staren. Misschien dacht hij dat ik hem de huid wilde volschelden. Maar ik deed mijn raampje open en vroeg: ‘Gaat het?’ Geen reactie.

Ik leef!

Ik ben deze man dankbaar. Heel erg dankbaar. Hij heeft misschien wel mijn leven gered. En dat van hemzelf, natuurlijk. Het was geen fraaie klap geworden, dat is zeker. Zijn scherpe reactie en stuurmanskunst heeft veel ellende voorkomen.

Ik denk bijna dagelijks aan deze gebeurtenis. Als ik eraan terug denk, krijg ik een groot gevoel van dankbaarheid. Ik ben blij dat ik gezond ben en leef.

Wat dankbaarheid voor je geluk doet

Dankbaarheid tonen is een van de beste strategieën om gelukkiger te worden, omdat het verschillende manieren van het bevorderen van geluk in één verenigt:

 •  Je leert om je bewust te zijn van de mooie dingen in het leven
 •  Je oefent het vinden van het positieve
 •  Je maakt op een positieve manier contact met anderen
 •  En niet te vergeten: als je jezelf dankbaarheid laat voelen, is het verdraaid lastig om je op hetzelfde moment rot en gedeprimeerd te voelen.

Als ik wist wie deze man was, zou ik hem graag bedanken. Dat ik niet weet wie het is, maakt voor mijn gevoel van dankbaarheid niet veel uit. Alleen al het bedenken van waar je dankbaar voor bent, kan je een positief gevoel geven. Van dankbaarheid kun je gemakkelijk een (wekelijkse) gewoonte maken.

Een bekende variant is het wekelijkse dankbaarheidsdagboek, waarin je opschrijft waar je dankbaar voor bent. Je kunt iemand een brief schrijven over wat iemand voor je betekent heeft en bedankt. En je kunt deze brief zelfs persoonlijk voorlezen. Maar iemand echt bedanken, is misschien nog wel veel leuker. Fijn voor die persoon om te horen wat het voor je betekend heeft, leuk voor jou om te doen.

Wie kun jij bedanken?

Wie heeft er voor jou veel betekend? Misschien heeft iemand uit je familie of vriendenkring kort geleden wel iets buitengewoons voor je gedaan. Of misschien is er iemand die langer geleden een bijzondere rol in je leven had: een leraar die er alle vertrouwen in had dat je een examen kon halen, een collega in een vorige baan die alle ongelukkige diensten van je overnam, een manager die je een bijzondere kans gaf? Ik ben benieuwd naar wie jij dankbaar bent en waarvoor. En of je die persoon daarvoor nog eens zou willen bedanken. Als je het hieronder wilt delen: graag! Alvast bedankt ;-)

Ook meer geluk in je leven?

Meld je dan aan voor je tweewekelijkse gelukstip. Dat is gratis en mèt glimlachgarantie ;-).


 

Ik ga zorgvuldig om met je gegevens: geen spam of gedoe. Wel meer geluk.

17 reacties op “Hoe dankbaarheid je dag opfleurt

 1. Ik maak een rotperiode mee. Als afleiding ben ik aan het (op) ruimen als een bezetene. Maar sommige dingen overzie ik niet meer. Mijn schuurtje was zo een chaos dat je er niet eens meer in kon. Ik heb mijn tuinhulpje, een jongeman met een lichte verstandelijke beperking, gevraagd of hij mij wilde hepen.
  In z’n eentje is hij de hele dag bezig geweest. Ik ben pas gaan kijken toen hij klaar was en hield mijn hart vast. Maar, oh, wat heeft hij mij blij gemaakt. Het schuurtje was zo op orde dat ik mijn ogen niet kon geloven. Dankbaar voor dit straaltje zon in deze donkere periode.

  1. Wauw, wat fantastisch! Opruimen kan heerlijk zijn als je een rottijd hebt. Maar om dan zo’n superhulp te hebben… Dat moet als een groot cadeau voelen!
   En wat fijn dat je jouw verhaal hier gedeeld hebt. Ik kreeg helemaal kippenvel toen ik het las, zeg. Bedankt!

 2. Er zijn gelukkig heel veel mensen die ik door de loop van mijn levensjaren dankbaar ben geweest en nog steeds ben , en het voelt kei goed om dat te voelen en dat uit te stralen

 3. Dankjewel!

  Voor het delen van deze mooie ervaring!
  Woorden die ik nog niet eerder las
  Ik ben blij dat ik via Twitter bijzondere mensen ontmoet
  En daar ben jij er een van!

 4. En ik ben de man in de auto ook dankbaar, want anders hadden we jouw berichtjes misschien wel moeten missen. Overigens is het ook best bijzonder dat je dankbaar bent dat die man deze actie doet. Daarin laat je ook zien dat je de wereld graag positief bekijkt. De meeste mensen zullen inderdaad kwaad reageren, omdat de beste man niet heeft op zitten letten. Heerlijk dat er ook mensen zijn die de positieve kant bekijken. :)

 5. Ik heb kortgeleden, na een optreden van hun, het cabaretduo Veldhuis en Kemper bedankt voor hun mooie liedjes. Hun liedjes betekenen veel voor mij en helpen.mij in sommige situaties. Ik knutsel graag, dus ik had voor allebei een klein doosje gemaakt en daar had ik merci chocolaatjes in gedaan. Ze vonden het erg leuk dat ik ze dit kwam vertellen!

 6. Ik heb gisteren mijn man nog bedankt, omdat hij er gewoon voor me is. Na ruim 29 jaar bij elkaar wordt dat zo vanzelfsprekend en al helemaal niet meer zo vaak gezegd.

  En nu ik toch hier ben wil ik ook graag jou bedanken, Nancy. Sinds kort ben ik volger van je geluksberichtjes en dat voelt heel positief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.