Vul je bankrekening met geluk

Wist je dat je energieniveau net zo werkt als een bankrekening? Voor je wat kunt opnemen, moet je wat storten. Alleen is je energieniveau een hele gekke bankrekening: je moet drie keer zoveel storten als je kunt opnemen. Maar wat je op kunt nemen, is waardevoller dan geld.

Wat stort je?

Je kunt je energierekening vullen met gelukkige momenten. De positieve emoties die je daarbij ervaart, geven je energie. Ze zorgen ervoor dat je een buffer opbouwt voor als er een keer iets minder leuks gebeurt. Of zodat je lastige hobbels op weg naar het bereiken van je doelen makkelijker kunt nemen. Die buffer noemen we ook wel veerkracht.

liefde is twee harten die samensmeltenDe kracht van negativiteit

Elke negatieve ervaring zorgt ervoor dat het saldo op je energierekening slinkt. De negatieve emoties breken je buffer van positieve emoties af. Pech voor ons: het effect van negatieve emoties is drie keer zo sterk als dat van positieve emoties. We moeten dus drie keer zoveel positieve emoties hebben als negatieve, als we de balans positief willen houden. Eigenlijk dubbel pech: mensen hebben van nature meer aandacht voor negatieve dan voor positieve emoties. Daarom doet slecht nieuws het nou eenmaal beter dan goed nieuws. Iedere journalist weet dat: met goed nieuws verkoop je geen kranten.

Het belang van positiviteit

Juist omdat negatieve emoties zoveel makkelijker je aandacht krijgen en ook nog een groter effect hebben, is het belangrijk om bewust aandacht te hebben voor het positieve. Want zo houd je jouw energierekening gevuld. Zodat je veerkracht hebt om om te gaan met de onvermijdelijkheid van negatieve gebeurtenissen. En genoeg energie om je doelen na te streven. Zoals het eindelijk krijgen van die fantastische baan, het afronden van die lastige studie of je langverwachte promotie. Om daarmee geld te verdienen om je bankrekening te vullen.

Je rekening vullen met positiviteit

Hoe vul je nou je rekening met positiviteit? Je kunt jezelf erin trainen om meer aandacht voor het positieve te hebben. Dat doe je bijvoorbeeld door dankbaar te zijn, aandacht te hebben voor waar je van kunt genieten of door anderen te helpen. Daardoor ervaar je positieve emoties en bouw je aan je buffer.

Positiviteit extra sterk

Maar er is één positieve emotie die een speciale plaats inneemt. Om te beginnen is deze emotie de sterkste positieve emotie die we kennen. Deze emotie verbetert je hart en je verdere gezondheid. Ook is deze emotie goed in het smeden van persoonlijke relaties. En die verbinding met anderen kan weer een goede bron van positieve ervaringen zijn. Bonus: je deelt deze positieve emotie uit aan anderen, die er daardoor weer plezier van hebben.

Over welke emotie heb ik het? En hoe kun je hier mee aan de slag?

Liefde: de superemotie

‘Pursuing positivity is a delicate art’  (Barbara Fredrickson)

Barbara Fredrickson is één van de beste wetenschappelijk onderzoekers van geluk en positiviteit. Zij schreef kort geleden een boek over liefde. Omdat zij na tientallen jaren onderzoek concludeerde dat liefde de krachtigste manier is om je positiviteit op te bouwen. En die van anderen.

Wil je meer weten over de kracht van liefde en hoe je die kunt gebruiken om jezelf en de wereld om je heen positiviteit te schenken? Zodat je jouw bankrekening en die van anderen kunt vullen met geluk? Dan raad ik je aan om haar boek Liefde 2.0 te lezen. Het staat vol met tips en adviezen om liefde voor jezelf en anderen te versterken. En het legt heel helder uit wat de kracht van positieve verbondenheid is. Zodat jij je bankrekening kunt vullen met geluk. En oja, ook die van anderen.

 

Ook meer geluk in je leven?

Meld je dan aan voor je wekelijkse gelukstip. Dat is gratis en mèt glimlachgarantie ;-).


 

Ik ga zorgvuldig om met je gegevens: geen spam of gedoe. Wel meer geluk.

7 reacties op “Vul je bankrekening met geluk

 1. Hoi Nancy, leuk om je artikel te lezen, ik kan momenteel wel wat geluk gebruiken. Stond namelijk nogal verdrietig op, op Moederdag! :))

 2. Mooi geschreven Nancy. Herkenbaar, gevoel van liefde geeft je vleugels. Je zit lekker in je lijf en straalt positieve energie uit!
  Grappig detail is dat ik direct daarna een andere tweet lees: Maak niemand anders verantwoordelijk voor jouw geluk. De enige die daarover gaat ben jij.
  Een waarheid als een koe…
  Bedankt voor het delen.

  1. Grappig toeval. En mooie aanvulling.
   Ben het trouwens niet helemaal eens met die andere tweet. Uit onderzoek weten we dat ongeveer 50% van je geluksniveau genetisch is bepaald. 10% wordt beïnvloed door omstandigheden en zo’n 40% kun je zelf beïnvloeden. Gelukkig is dat nog heel veel. Voor mij is het de kunst om mensen te leren hoe ze die 40% maximaal kunnen benutten. En dat begint bij begrijpen dat je invloed hebt, al is er dan niet voor 100%.

 3. Beste Nancy,
  Prachtige positieve tweet / bericht.
  Dit soort artikelen zouden eens voor op kranten ed moeten staan. Veel, heel veel mensen kunnen hier wat van leren.
  En dat past dan weer mooi in de donkere dagen voor Kerst en de ” kerstgedachte”
  in deze wereld met zoveel ellende …
  Doet me ook sterk denken Stephen Covey’ s 7 habits of highly effective people.
  Je zult het wel kennen maar die schrijft over de ” emotionele bankrekening” die je bij iedereen in je omgeving hebt.
  Tot slot zou ik zeggen : ga vooral zo door en voor 2016 een groot positief saldo op je bankrekening gewenst ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.