Hoe kun je blij zijn als je verdriet hebt?

verdriet en toch geluk gelukkigEen paar dagen geleden kregen we slecht nieuws over de gezondheid van iemand die ik lief heb. Verdrietig. Ik heb een potje gejankt bij buuf, ben in de douche gegaan en deed een dutje. En toen besloot ik dat ik de komende periode niet gegijzeld wilde worden door verdriet. Ik verrek het.

Verdriet gaat er gewoon zijn. Daar kan ik niets aan doen. Maar ook als je verdriet hebt, kun je gelukkig zijn. Al is het maar af en toe tussen het verdriet door. Zodat je in ieder geval zo nu en dan energie hebt om te doen wat je ècht belangrijk vindt. Want dat is het nut van geluk.

Blij op commando

Eén van de dingen die ik me bedacht, is dat het mogelijk is om bewust positieve gevoelens bij jezelf op te roepen. Expres. Als jij dat wilt. Op momenten dat jij dat wilt. En op de gekste plekken. Het is heel simpel. Eigenlijk deed ik het al. Misschien doe jij dat ook al, maar was je je er nog niet van bewust. Ik ga het de komende tijd in ieder geval met de grootst mogelijke opzet doen.

Blij-galerijgelukkig als je verdrietig bent

Ik ga een blij-galerij maken. Nou, niet één maar om precies te zijn: een hele hoop. Dan heb ik er altijd één bij de hand: thuis, onderweg en in wachtkamers. Ik maak een lijstje met ‘favorieten’ op mijn laptop van sites waar ik blij van wordt. Dat lijstje noem ik de blij-galerij. Ik stop een paar leuke pasfotootjes van mijn kleine man in mijn portemonnee. Nog een blij-galerij. Ik leg mijn mooiste muziek in de auto in een mooi mapje. Nóg een blij-galerij. Voor het raam liggen mooie stenen die we van vakantie van onze lievelingsplek meenamen. Als ik ze zie, denk ik aan de warmte, het stromende water en de blauwe luchten. Wat een prachtige blij-galerij. En ik moet echt eens een mooi klein fotoboekje van prachtige vakantielandschappen maken. Dat is pas een blij-galerij. Wat zal ik vaak gelukkige momenten hebben, de komende tijd. Tussen de ellende door.

Jouw blij-galerij?

Heb jij eigenlijk al een blij-galerij? Ik ben erg benieuwd naar je reactie. Misschien breng je iemand op een idee, dus deel jouw voorbeeld hieronder bij de reacties.

Ook meer geluk in je leven?

Meld je dan aan voor je tweewekelijkse gelukstip. Dat is gratis en mèt glimlachgarantie ;-).


 

Ik ga zorgvuldig om met je gegevens: geen spam of gedoe. Wel meer geluk.

48 reacties op “Hoe kun je blij zijn als je verdriet hebt?

 1. Ik ben vaak emotioneel ( empatisch ) dus vaak ook van anderen.
  ik ga dan graag naar de Efteling of luister naar de muziek er van.
  dan wordt ik weer even kind en dan voel ik me ook echt blij.

  Als ik geen geld voor de Efteling heb ik dan altijd een mp3 speler bij me draag met Synthesiser muziek.
  Rustige muziek met alleen maar tonen en soms zang.

  mooie plaatjes kijken van natuur of dieren en denken aan kerst dat maakt me blij.

 2. Wat grappig, ik ben er in een vervelende tijd mee begonnen, een collage met allemaal kleuren en plaatjes uit mooie tijdschriften waar ik blij van word, of juist rustig. Erg leuk om te doen, net als de dummy’s met knipsels voor mijn huis, meisje, leuke doe dingen, cadeautips, etc. etc. Stuk gemakkelijker dan stapels met tijdschriften waar ergens iets leuks in staat, wat je wanneer het nodig is net niet kan vinden! Word er altijd vrolijk van wanneer ik ze doorblader,.. ;-).

  1. Wat een leuke voorbeelden! En het mooie is: belangrijke wetenschappers weten dat dit werkt. Ze noemen het alleen saaier: positiviteitsportfolio. Van die naam word ik niet blij…
   Ik ben benieuwd of je jouw collages en dummy’s er ook expres bij pakt als je wel wat vrolijkheid of positiviteit kunt gebruiken.

 3. Schrijf mijn blog…met een positieve draai aan wat lastig, verdrietig is en lees die terug.
  En hou een dagboek bij, iedere avond opschrijven wat fijn en goed was die dag. Al was t nog maar zo klein. Die kleine dingen blijken dan toch de grootste te zijn :-)

 4. Het is zeker niet altijd makkelijk om positief te blijven denken, maar het helpt inderdaad als je jezelf ertoe dwingt. Alleen moet je wel eerst die stap nemen. Ik probeer op zulke momenten de mooie dingen om me heen te zien. Die zijn er altijd. Een vogel die zingt, de prachtige kleuren die op dit moment in de natuur verschijnen, een zon die schitterend achter de wolken schijnt, de regen die mooie kringen in het water maakt. Maar ook de opmerking van een klein kind. Zo reed er pas een klein manneke op zijn fiets voorbij. Hijmaakte motorgeluiden. Dus ik zeg tegen hem dat ‘ie een mooie motor heeft en dat ‘ie wel heel hard gaat. Jochie zegt niks. Even later komt hij weer voorbij gereden. Zegt hij: “Hoi daar ben ik weer. Ik ben aan het brommerijden, maar nu moet de brommer even rust hebben.” Dat geeft bij mij een brede glimlach en mijn dag is weer goed. Heerlijk. De kleine dingen zijn het die het doen.

 5. Een wandeling met de hond. Dan lach ik naar mensen die ik tegenkom. Die lachen terug. Bij groot verdriet deel ik het met de natuur. Nemen jullie een beetje, het is te groot voor mij. Na een half uur wandelen, voel ik me lichter, dankbaar en ervaar ik weer geluksmomenten.

 6. Van elke vakantie neem ik een schilderijtje of tegeltje mee en hang dat op. Ik heb zo mijn eigen “memory lane” aan mooie herinneringen en sfeerbeelden. Wat me ook helpt in moeilijke tijden, is kleuren van mandala’s of in het creatief kleurboek voor grote mensen.

 7. Net als Jeroen word ik blij van wat kinderen zeggen en doen. Voor mij zijn kinderen echt filosofen in dop. Rake opmerkingen, verwondering voor ‘gewone’ alledaagse dingen, rennen en huppelen door het leven (lees; door de dag ;-)). Ja kinderen, en wat ze zeggen en doen zijn mijn blijgalerij :-)

  1. ik werk bij de brandweer. Van de week ben ik vanuit de brandweer naar het kinderdagverblijf geweest waar ook mijn neefje zit. Geweldig om te zien hoe die kinderen blij zijn dat ze even in een brandweerauto mogen zitten. Maar voor mij was het hoogtepunt mijn neefje van drie. Hij komt op een gegeven moment naast me staan, kijkt naar mij en zegt: “ik vind jou lief”. Mijn dag was goed! :)

 8. Ik probeer mijn gevoel over te brengen op de rest. Een glimlach kost niets en doet bij velen wonderen. Open zijn naar je medemens,ik zou willen dat dat er meer deden. Mss ligt het een beetje aan mij:ik loop met mijn gezin en meerder mensen in een stad,komt een man aangelopen en die zegt tegen niemand iets,ik loop er wat achter en hij begint tegen me te praten alsof hij me al jaren kende! Dat is voor mij een blijgalerij!!

 9. onbewust wist ik het niet ….maar heb zeker een blij gallerij ….had graag foto geplaatst maar dat gaat niet denk ik. thuis in mijn slaap kamer heb ik een rekje met gesigneerde voetballen en voetbalsjaal en voetbalpetjes …..daar kan ik echt happy van worden. ook heb ik prachtig schilderij van onze vroegere hond wammes.

  bij mijn vader heb ik mijn muren vol hangen met jan smit posters . Muziek dat doet zo enorm veel das onbeschrijfelijk . Ook heb ik nog een rust gevende schilderij hangen

 10. Toen ik van de zomer in het ziekenhuis lag heb ik op de wand waar mensen hun wenskaarten prikken ook heel veel vrolijke eigen tekeningen gehangen en knipsels uit tijdschriften. Een schattig zweine biggetje een glanzende mier op een boomtak. Er waren vast mensen die dit geen echte kunst vonden of lelijk maar daar deed ik het ook niet voor ik deed het vanwege blije kleuren en omdatvik dankbaar was dat ik ondanks wat ik had dit gewoon nog kon en zelfs aan het revalideren was.

 11. Ik wordt blij van een moment alleen thuis zijn samen met mijn hondje. Ook van foto’s terugkijken. En van samen met mijn hondje wandelen en genieten van de natuur.

  Helaas is onlangs gebleken dat ik een afwijking aan mijn beenmerg heb waardoor ik o.a. erg moe ben. Ook mijn twee adoptie kindjes beide met FAS en ADHD zorgen voor veel stressmomenten.

  Tijd voor mezelf is dus onontbeerlijk!

 12. na t plotselinge overlijden van mijn vader ben ik een cursus gaan volgen “luisteren naar je pen” bij de Papieren Spiegel. Wat ben ik daar dankbaar voor! Het schrijven geeft steun en inzicht en soms merk je dat je over kleine dingen schrijft waar je dan blij van wordt…je schrijft dingen van je af, maar ook naar je toe! Heerlijk om te doen, geeft energie!

 13. Ik ga dan altijd op Twitter naar de volgende accounts:earthpics en globepics. Prachtige foto’s van over de hele wereld…..dan droom ik weg bij alle mooie plaatsen die ik ooit nog wil gaan bekijken óf al bekeken heb!

 14. Wat een mooi woord: blij galerij. In alles kan je iets moois zien als je goed kijkt. Gooi al je zintuigen open en verwonder jezelf net als kleine kinderen doen om kleine dingen. Ik kan blij worden van een mooie steen, het gezoem van hommels, een stuk chocola dat smelt in mijn mond, warmte op mijn huid, de geur van een lekkere kop thee. En al die kleine dingen kunnen verdriet een beetje lichter maken. Want ze zijn er overal en altijd als je er voor open staat.

 15. als ik verdrietig ben zet ik liedjes van marco Borsato op en guus Meeuwis daar krijg ik troost van en wordt ik weer blij

 16. Ik word blij als er een gedichtje in mijn hoofd zweeft, zelfs al weet ik nog niet juist wat het worden zal, toch maakt het me blij, eens het uit mijn pen gevloeid is, koester ik het als mijn kind, herlees en herlees het ,tot het geworden is wat ik wil en dat maakt me weeral blij…..dus schijven maakt me blij!!!!

 17. In een lastige situatie helpt het je vaker om je gevoelens van je af te schrijven, zodat je deze gedeeltelijk los kunt laten.
  Geweldig om te lezen dat er zoveel mensen zijn die hier blij van worden! Als je het niet erg vind om dit niet privé te houden, dan zouden deze ervaringsverhalen gedeeld kunnen worden op http://www.samensterkerverder.nl/ervaringen-delen/helden/, zodat ik meer mensen geïnspireerd kunnen raken door jou ervaringen. Dit uiteraard naast het delen van de informatie op de site van Nancy Peters.
  Zelf heb ik ook de nodige tegenslagen moeten doorstaan en proef hier iedere dag de gevolgen van, maar merk wanneer je blijft kijken naar je mogelijkheden, er zóveel deuren voor je open gaan. Door op de site positieve ervaringen te delen, willen we meer mensen helpen naar een gelukkige toekomst.

 18. Wat mij blij maakt bij verdriet, angst, onzekerheid:
  – dankbaarheid voor wat ik heb, familie, gezondheid, gezin…bewust hierbij stilstaan.
  – het tegenovergestelde doen dan wat ik wil doen als ik dit soort gevoelens heb…Acceptatie dat het nou eenmaal zo is, even aandacht voor het gevoel en dan de vreugde, plezier en positiviteit opzoeken. De buitenwereld kan ik niet veranderen maar wel mijn binnenwereld.
  – iets goeds doen voor een ander, waardevolle bijdrage leveren
  – motivational video’s kijken en of boeken die mij een goed en positief gevoel geven.
  – gesprekken met God.

 19. Ik heb een klein foto boekje gemaakt van foto’s van leuke momenten en van mensen waarvan ik hou. Op mijn ipod staat een mapje met muziek waarvan ik blij word in de soms verdrietige tijden.

 20. Methodes bedenken om beperkingen te compenseren en plannen maken voor de toekomst helpt mij om er niet bij ‘stil te hoeven ‘stilstaan’.
  Gebruik maken van de al bestaande gadgets als bijvoorbeeld een aanpassing in je woning tot gebruik maken van een keycoard en riem om mijn sleutels en telefoon (incl. agenda en boodschappenlijstje) aan mijn lichaam te bevestigen, zodat ik deze altijd bij de hand heb.
  Van bijvoorbeeld wat je ’s avonds wil klaar maken met het eten tot het organiseren van een feestje of het op-/voortzetten van een onderneming.

  Altijd er van uitgaande wat (nog) wel kan, in plaats van te zien wat niet meer tot de mogelijkheden behoord, lukt het mij bij om een gelukkige toekomst voort te zetten.

 21. mijn reden dat ik niet gelukkig kan zijn is dat ik altijd pijn in mijn rug heb, ongeveer alle dokters osteopaten etc. gehad maar kom er niet vanaf, operatie is geen optie kennelijk.
  mogelijk hebben mijn hersenen te lang hevige pijnprikkels gehad en gaan ze daar nu mee door terwijl de oorzaak een stuk minder is.
  ik word er regelmatig depri van, ik kan niet veel meer en heb zoveel pijn en dat geeft enorme frustratie daar ik altijd een zeer bezige bij was.
  hoe kan ik dit doorbreken ? is dit nog mogelijk ? en hoe ? heeft iemand daar een antwoord op ?

 22. vergat er bij te zetten dat deze klachten begonnen zijn, in veel mindere mate na het krijgen van 2 zeer zware baby’s bijna 30 jaar geleden. 1e kindje 5 kg.
  de laatst 3 jaren heb ik altijd pijn, daarvoor met perioden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.